ZAKON NA STRANI RADNIKA AMAZONA U VELIKOJ BRITANIJI I IRSKOJ

Zaposleni imaju pravo na sindikalno udruživanje bez straha

PoslovanjePreduzetnikSvetVesti

26.4.2021 08:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

Zaposleni imaju pravo na sindikalno udruživanje bez straha Zaposleni imaju pravo na sindikalno udruživanje bez straha
Radnicima Amazona u Velikoj Britaniji i Irskoj treba omogućiti da međusobno razgovaraju i da se sindikalno udružuju “bez straha“, saopštio je tamošnji sindikat Unite.... Zaposleni imaju pravo na sindikalno udruživanje bez straha

Radnicima Amazona u Velikoj Britaniji i Irskoj treba omogućiti da međusobno razgovaraju i da se sindikalno udružuju “bez straha“, saopštio je tamošnji sindikat Unite. U saopštenju sa navodi da se Amazon suočio sa tvrdnjama o lošim radnim uslovima i sprečavanju sindikalnog organizovanja u svojim skladištima.

Ni u jednom skladištu Amazona u Velikoj Britaniji radnici nisu udruženi, ali po zakonu imaju pravo na to, prenosi BBC. Kompanija je navela da poštuje pravo svojih zaposlenih da se “pridruže ili ne pridruže radničkom sindikatu“ ili da ga osnuju po svom izboru.

Saopštenje sindikata Unite usledilo je nakon što su radnici u američkoj državi Alabami glasali protiv formiranja prvog sindikata u toj zemlji. Amazon je tim povodom naveo da sindikat ne zastupa stavove većine zaposlenih, dok je sindikat RVDSU optužio kompaniju da se ilegalno umešala u glasanje i lažno predstavila implikacije udruživanja.

Amazon je odbacio te tvrdnje, ali je pre glasanja angažovao anti-sindikalne savetnike. Unite je pozvao osnivača kompanije Džefa Bezosa (Jeff Bezos) da potpiše “deklaraciju o neutralnosti“, garantujući britanskim i irskim radnicima da neće pokušati da zaustavi njihovo sindikalno organizovanje i slobodu da razgovaraju na poslu.

Za Amazon je 2020. godina bila najunosnija ikada, zahvaljujući naglom porastu online kupovine tokom pandemije. Istovremeno, kompanija se suočila sa optužbama zbog loših uslova rada, kao i sa štrajkovima u skladištima u SAD, Italiji i Nemačkoj. Trgovački gigant navodi da radnicima nudi konkurentne zarade i beneficije, kao i da je prošle godine otvorio 10.000 novih radnih mesta u Velikoj Britaniji.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...