mogućnost proširenja na grčku

Zeleni koridori na graničnim prelazima između članica CEFTA i EU za bolje podsticanje trgovine

BiznisBolji posaoEUPoslovanjeRegionU fokusuVesti

19.3.2022 12:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Zeleni koridori na graničnim prelazima između članica CEFTA i EU za bolje podsticanje trgovine Zeleni koridori na graničnim prelazima između članica CEFTA i EU za bolje podsticanje trgovine
Na graničnom prelazu Preševo-Tabanovci sastali su se generalni direktor Uprave carina pri Nezavisnoj upravi javnih prihoda Grčke Konstantinos Murtidis, direktorka Uprave carina Severne Makedonije,... Zeleni koridori na graničnim prelazima između članica CEFTA i EU za bolje podsticanje trgovine

Na graničnom prelazu Preševo-Tabanovci sastali su se generalni direktor Uprave carina pri Nezavisnoj upravi javnih prihoda Grčke Konstantinos Murtidis, direktorka Uprave carina Severne Makedonije, Slavica Kutirov, i Duško Marinković, v.d. zamenika direktora Uprave carina Srbije, da bi zajednički razmotrili potencijal sistemske elektronske razmene podataka (SEED) koja funkcioniše na Zapadnom Balkanu.

Oni su ovaj susret upriličili 17. marta, a inicijatori ove posete bili su Transportna zajednica i CEFTA Sekretarijat.

Učešće Grčke je od izuzetnog značaja s obzirom da bi ovo bio veliki napredak u zajedničkim naporima i viziji transporta i trgovine između Grčke i CEFTA Strana. Ovaj sastanak trebalo bi da dovede do veće saradnje u oblasti zelenih koridora i koristi i za EU i za CEFTA-u, navodi se u saopštenju.

Konstantinos Murtidis je tom prilikom istakao konstruktivnu saradnju svih strana uključenih u inicijativu zelenih koridora. Konkretno, probno uvođenje na graničnom prelazu Evzoni-Bogorodica predstavlja važan i unapređen oblik saradnje između ove dve uprave carina (Grčke i Severne Makedonije). Razmena podataka između carinskih službi o kretanju robe pre dolaska na granicu je suštinski element ove inicijative, zajedno sa neophodnom infrastrukturom, kako bi se doprinelo bržem kretanju ključne robe u korist šireg regiona, CEFTA-e i susednih zemalja članica EU.

SEED se primenjuje od 2010. godine i predstavlja unapređeno upravljanje prelazima na Zapadnom Balkanu. Poboljšani SEED+ dodatno unapređuje efikasnost i pojednostavljuje procedure. SEED je imao ključnu ulogu u sprovođenju Inicijative zelenih koridora/traka.

Izvor: Uprava Carina

Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić rekao je da je SEED+ jedan od glavnih prioriteta CEFTA-e koji će pored razmene podataka između uprava carina takođe obuhvatiti sve agencije angažovane na carinjenju robe, kao i da će se vremenom proširiti na trgovinu uslugama. Pored toga, imaće pozitivan uticaj na trgovinski tok, kao što predviđa Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište.

Slavica Kutirov je rekla da je brz protok robe prioritet Uprave carina Severne Makedonije kao najbolje sredstvo za podsticanje trgovine i poboljšanu saradnju među CEFTA stranama. Severna Makedonija, Grčka i Srbija su susedne zemlje koje pokrivaju najveći deo koridora 10. Zeleni koridori su se pokazali kao veoma dobar alat za unapređenje kretanja robe između Srbije i Severne Makedonije i SEED je poslužio kao odlično sredstvo za deljenje informacija između uprava carina, kao i drugih agencija. Ona je dodala da je njihova želja da ove koridore prošire na Grčku kako bi unapredili odličnu saradnju.

Prema rečima v.d. zamenika direktora Uprave carina Srbije Duška Marinkovića, koncept zelenih koridora primenom SEED sistema između CEFTA Strana predstavlja dobru inicijativu zato što doprinosi ubrzanju procedura i podsticanju kretanja robe. Uprava carina Srbije podržava mogućnost unapređenja ovog koncepta, kao i njegovo proširenje na zemlje članice EU, čime bi se još bolje povezale ekonomije u ovom delu Evrope.

SEED i SEED+ u praksi doprinosi značajno kraćem vremenu čekanja na prelazima, pojednostavljenju procedura i manjim troškovima.

„Stanovnici Zapadnog Balkana predugo čekaju na granicama, naročito onim sa EU. Nastavićemo da podržavamo regionalne partnere u naporima da koncept zelenih koridora prošire na Grčku i druge zemlje članice EU. Uspostavljanje funkcionalnog zelenog koridora na graničnom prelazu Tabanovce-Preševo je skratilo vreme čekanja i ubrzalo izvoz, uvoz i tranzit robe. Severna Makedonija i Srbija su prvi regionalni partneri na Zapadnom Balkanu koji su uspostavili zajedničke granične kontrole i obezbedili zajedničko obavljanje graničnih i carinskih formalnosti. Ako se primeni na granicama sa zemljama članicama EU, ovaj koncept će biti jednako uspešan“, izjavio je Matej Zakonjsek, direktor sekretarijata Transportne zajednice.

 • Bella

  19.3.2022 #1 Author

  Hvala Bogu da ce biti efikasnije.

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.3.2022 #2 Author

  Brze,bolje i jeftinije…

  Odgovori

 • ZVE84

  20.3.2022 #4 Author

  Sve što olakšava život treva da se i realizuje…

  Odgovori

 • MARIJANA

  20.3.2022 #5 Author

  Svakako da je bolja alternativa

  Odgovori

 • MAJALG

  20.3.2022 #6 Author

  Mislim da bi ovo svima znacilo da se ostvari. Samo da se sve strane usaglase.

  Odgovori

 • Ika

  20.3.2022 #7 Author

  Odlicno, nema vise guzve

  Odgovori

 • VERA

  20.3.2022 #8 Author

  Moraju da saradjuju i po ovim pitanjima, svi imaju zahednicki interes.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...