Problem nedostatka radne snage u logistici je evidentan

Normalizacija transporta robe očekuje se u drugoj polovini godine

BiznisSrbijaSvetU fokusuVesti

27.5.2022 18:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Normalizacija transporta robe očekuje se u drugoj polovini godine Normalizacija transporta robe očekuje se u drugoj polovini godine
U jako izazovnim vremenima na globalnom nivou kada se svi ustaljeni putevi u lancima snabdevanja preispituju, logistika se ističe kao vodeća tema u svetskoj... Normalizacija transporta robe očekuje se u drugoj polovini godine

U jako izazovnim vremenima na globalnom nivou kada se svi ustaljeni putevi u lancima snabdevanja preispituju, logistika se ističe kao vodeća tema u svetskoj ekonomiji. Posledice korona virusa, zastoja u svetskim lukama i nedostatka kontejnera i dalje su intenzivne, a sukob u Ukrajini dodatno komplikuje situaciju.

Poremećaji u lancima snabdevanja, talenti i ljudski resursi, kao i marketing u oblasti logistike, bile su vodeće teme međunarodne logističke konferencije LOGIC na kojoj su aktivno učestvovali predstavnici kompanije cargo-partner. Ovaj logistički događaj okupio je privrednike, istraživače, naučnike i studente koji su razmenili najnovija iskustva, saznanja i ideje.

Govoreći o poremećajima u lancima snabdevanja, direktor prodaje i razvoja u kompaniji cargo-partner Srbija Nebojša Đekić rekao je da su prilagođavanje i planiranje rešenje za sve globalne prilike.

“U prvom naletu smo bili na vezi sa svim kancelarijama kompanije cargo-partner i na taj način prilagođavali se situaciji i pronalazili najbolja rešenja za svoje klijente. Kasnije smo pravili planove koji su bili kratkoročni, zbog stalnih promena, ali smo uvek imali šta da ponudimo klijentima”, rekao je Đekić.

Ni on, kao ni drugi govornici, nije mogao da da dugoročnu prognozu trendova u transportu i logistici, ali se osvrnuo na trenutna rešenja.

“Konkretno iz Kine sada imamo efikasan zbirni kontejnerski servis koji se pokazao daleko boljim od punih utovara. Smatram da će u drugoj polovini godine biti malo lakše, jer će biti uvedeni novi brodovi, a time i veći kapaciteti za transport robe” naveo je Đekić.

Foto: Međunarodna logistička konferencija LOGIC

Ovaj privredni sektor suočava se sa još jednim velikim izazovom. Logistika je radno intenzivna delatnost, a potreba za logističkim stručnjacima raste 10 do 15 odsto godišnje. Problem nedostatka radne snage je evidentan, a danas je imperativ prepoznati i zadržati talente u svojim kompanijama.

Naglasivši da cargo-partner veoma ceni saradnju sa fakultetom, a posebno to što imaju mogućnost da komuniciraju i razmenjuju informacije sa studentima još u ranoj fazi studiranja, menadžer ljudskih resursa Miloš Bogunović predstavio je prilike za razvoj talenata u kompaniji.

“Pokušavamo da primenimo jedan specifičan model u upravljanju resursima. Želimo da kroz komunikaciju sa zaposlenima identifikujemo polja koja zahtevaju unapređenje i da dalji fokus preusmerimo na njih. Time se vodimo i kod regrutovanja novih kadrova” rekao je Bogunović.

Kompanija cargo-partner dugi niz godina sarađuje sa fakultetima u Beogradu i Novom Sadu čiji studenti osnovnih i master studija imaju priliku da nadograde svoje znanje i steknu praktična iskustva i to u šest odeljenja (sektor finansija, prodaje, logistike, drumskog, avionskog i pomorskog transporta), na tri lokacije.

Pre konferencije, ova kompanija ugostila je i studente Saobraćajnog fakulteta kojima su pomogli u rešavanju konkretnih problema i zadataka, kao i u izradi studije slučaja. Rezultati su predstavljeni pred mnogobrojnim posetiocima ove stručne konferencije.

Cilj međunarodne logističke konferencije LOGIC, koja se održava 5. put na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, je da se akademska istraživanja povežu sa realnim logističkim izazovima, kako bi se obezbedila puna sinergija naučnih i praktičnih znanja. Konferenciji je prisustvovalo više od 400 učesnika, iz različitih industrija, oblasti i sektora – iz privrede, obrazovnih i naučno-istraživačkih institucija.

  • GOCA BG

    28.5.2022 #1 Author

    Od korone lanci snadbevanja otezano rade,a da li ce u drugoj polovini godine moci da se normalizuje,mislim da su sanse male…

    Odgovori

  • NINO

    28.5.2022 #3 Author

    A tada ce biti, krajem godine i tako odlagati za 5-6 meseci.

    Odgovori

  • Ika

    28.5.2022 #4 Author

    Od pocetka pandemije nista nije i nece biti isto, nazalost.

    Odgovori

  • MARA

    28.5.2022 #5 Author

    Čisto sumnjam da će i u drugoj polovini godine da se normalizuje.

    Odgovori

  • Milovan94

    29.5.2022 #7 Author

    Nadamo se da će to tako biti.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    29.5.2022 #8 Author

    Premalo vremena, sledece godine mozda

    Odgovori

  • Milisavka

    29.5.2022 #9 Author

    Teško izvodljivo

    Odgovori

  • Ika

    29.5.2022 #10 Author

    Ostaje nam samo da se nadamo

    Odgovori

  • Lolek

    16.11.2022 #11 Author

    Nije njima lako

    Odgovori

  • HEPO

    14.4.2024 #12 Author

    Super

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...