Najtraženiji producenti, marketing i akvizicija korisnika

Tokom 2023. očekuje se još 330 novih radnih mesta u srpskoj industriji video-igara

Bolji posaoHi-techPoslovanje

21.6.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Tokom 2023. očekuje se još 330 novih radnih mesta u srpskoj industriji video-igara Tokom 2023. očekuje se još 330 novih radnih mesta u srpskoj industriji video-igara
Asocijacija industrije video-igara Srbije (SGA) objavila je u aprilu godišnji izveštaj u kojem procenjuje da će se u gejming industriji tokom 2023. godine otvoriti... Tokom 2023. očekuje se još 330 novih radnih mesta u srpskoj industriji video-igara

Asocijacija industrije video-igara Srbije (SGA) objavila je u aprilu godišnji izveštaj u kojem procenjuje da će se u gejming industriji tokom 2023. godine otvoriti oko 330 novih radnih mesta. Kao najtraženije pozicije navode se producenti video igara, marketing i akvizicija korisnika, a studiji, kojih ima oko 140, nude i plaćene prakse mladima.

Kompanija Playstudios Europe, sa sedištem u Beogradu, trenutno zapošljava skoro 200 ljudi, a kao glavni adut za nova radna mesta navodi porast proizvodnje kežual i mobilnih F2P igara.

“Razvojem tehnologije raste i vizuelni i idejni kvalitet, pa na mobilnim i kežual igrama ponekad radi i nekoliko stotina developera, dizajnera, kopirajtera i drugih stručnjaka”, navodi Nikola Mitić, direktor kancelarije Playstudios Europe, u razgovoru za eKapiju.

On dodaje da je tržište za ove igre ogromno, ali zato i konkurentno, zbog čega postoji veliki rizik, ali i velika nagrada za uspeh – kako materijalna, tako i u reputaciji.

Igre za PC i konzole su teške za napraviti, ali nakon objavljivanja je razvoj u potpunosti završen. Kod F2P mobilnih igara postoje live operativni timovi, gde je kreatorima cilj da zadrže igrače što duže na igri, zbog čega je potrebno konstantno unositi nove sadržaje.

Mitić dodaje da se trend kežual i F2P dobro primio u Srbiji, ne samo kod ljubitelja, već i kod profesionalaca koji u kreiranju ovih igara vide sve veći izazov.

Foto: Pexels.com

Zbog samog formata mobilne igre zahtevaju drugačiji pristup u kreativnosti od igara za PC i konzole, a gejm dizajneri, animatori, programeri i ostali stručnjaci se trude da ljubiteljima pruže zabavno iskustvo. Pošto je ovo tržište ogromno, a igre su dostupne, članovi tima zaduženi za marketing ulažu veliki trud kako bi u moru drugih baš njihova igra došla do korisnika.

Sa prosečnim petogodišnjim zadržavanjem u jednoj kompaniji, procenat fluktuacije radnika u gejming industriji je sedam odsto, što je okvirno duplo manje od svetskog proseka (15 procenata). Izvršna menadžerka SGA Kristina Janković-Obućina navodi da je pored rasta broja zaposlenih još jedna interesantna tendencija decentralizacija domaće gejming industrije.

“Očekivano je da Beograd kao veliki industrijski centar bude hab gejming industrije, ali nas jako raduje što i drugi gradovi kao što su Niš i Novi Sad imaju jake kompanije”, kaže Obućina.

“Našoj industriji geografija nije barijera, 60 odsto timova radi od kuće jer studiji uglavnom nude fleksibilan ili hibridni model rada – što znači da je bitno kako član tima radi, a ne odakle. Takođe, kako pokazuje naše istraživanje, svaka druga firma ove godine planira da poveća broj radnika, pa će tako stručnjaci širom Srbije imati prilike za zaposlenje bez da ih infrastruktura i logistika u tome sprečavaju. Zato nam je jako drago što ta očekivana brojka od oko 330 radnih mesta važi za celu Srbiju, a ne samo za tri pomenuta gejming centra”, navodi Obućina.

Ona najavljuje i prvi S2G Sajam gejming poslova, 22. juna u prostoru Dorćol Platza, koji će tržište poslova učiniti još transparentnijim.

“Planiramo edukativne programe i razgovore sa studentima koji će dobiti priliku da pitaju i saznaju sve što ih interesuje u vezi sa gejming industrijom. Takođe, pružićemo i pomoć početnicima oko pripreme za intervjue za posao. Ovo otvara pitanje i prilika za stručne prakse, a pozitivno je to što 54 odsto kompanija, koje su ujedno i članovi SGA, pružaju plaćena stručna usavršavanja. Pošto mladi ljudi često ostanu da rade u tim kompanijama, gejming industriju svakako treba shvatiti kao jednu od najbrže rastućih stubova zapošljavanja i ekonomije u Srbiji”, zaključuje Kristina Janković-Obućina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...