Ukupna investicija vredna 16,5 miliona evra

Kruševac dobija naučno-tehnološki park

Hi-techInfrastrukturaInvesticije

19.6.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kruševac dobija naučno-tehnološki park Kruševac dobija naučno-tehnološki park
U Kruševcu je u planu izgradnja naučno-tehnološkog parka (NTP), odnosno prve zgrade ovog kompleksa koji će zauzeti površinu od 1,6 hektara, a ukupna investicija... Kruševac dobija naučno-tehnološki park

U Kruševcu je u planu izgradnja naučno-tehnološkog parka (NTP), odnosno prve zgrade ovog kompleksa koji će zauzeti površinu od 1,6 hektara, a ukupna investicija sa opremom iznosi 16,5 miliona evra.

NTP će biti lociran na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije Župa u Dedini. Zauzeće površinu od 1,6 ha, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija sa više od 200 korisnika.

Na zvaničnom gradskom portalu navodi se da je u drugom delu planirano 14 proizvodnih modula od po 280 kvadratnih metara. Ukupna površina hala je oko 4.000 m2, piše poslovni portal eKapija.

Premijerka Ana Brnabić je prilikom potpisivanja sporazuma naglasila da se, kada je reč o NTP u Čačku i Nišu, radi o fazi dva, odnosno izgradnji drugih zgrada, dok bi se u Kruševcu gradila nova, prva zgrada naučno-tehnološkog parka.

Vlada Srbije nedavno je potpisala ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o zajmu u iznosu od 80 miliona evra, od čega je 70 miliona evra namenjeno za dodatnu izgradnju naučno-tehnoloških parkova.

Premijerka je naglasila da bi ovim investicijama trebalo da se pomogne da mladi visokoobrazovani ljudi ostanu u svojim mestima i da sektor informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), kao najbrže rastući u Srbiji, nastavi da se razvija.

Iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija nedavno su za Biznis.rs rekli da se početak gradnje BIO4 kampusa očekuje do kraja ove godine, dok su useljenje budućih stanara i zvaničan početak rada kampusa planirani za kraj 2025. godine.

 • MAJA

  21.6.2023 #1 Author

  Verovatno ne možemo ni za 20 godina da stignemo Evropu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.