Planine i banje do sada najčešći izbor turista

Gde najpovoljnije iskoristiti turističke vaučere od 10.000 dinara?

Turizam

15.1.2024 13:12 Autor: Ljiljana Begović 12

Gde najpovoljnije iskoristiti turističke vaučere od 10.000 dinara? Gde najpovoljnije iskoristiti turističke vaučere od 10.000 dinara?
Svi vaučeri za subvencionisani odmor u Srbiji, vredni po 10.000 dinara, podeljeni su već prvog dana prijave. Udruženje „Moja Srbija“ uputilo je poziv Vladi... Gde najpovoljnije iskoristiti turističke vaučere od 10.000 dinara?

Svi vaučeri za subvencionisani odmor u Srbiji, vredni po 10.000 dinara, podeljeni su već prvog dana prijave. Udruženje „Moja Srbija“ uputilo je poziv Vladi Srbije da zbog ogromnog interesovanja pusti u opticaj još 150.000 vaučera.

Za 100.000 vaučera koji su već podeljeni mogli su da se prijave penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti, lica starija od 65 godina koja ne ostvaruju pravo na penziju, kao i zaposleni sa primanjima do limita koji je povećan na maksimalnih 80.000 dinara mesečno.

Svi koji vaučere i budu dobili mogu da ih iskoriste za boravak u nekom od brojnih turističkih mesta u Srbiji.

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (TAS) Dragan Subotić u razgovoru za Biznis.rs kaže da, kao i prethodnih godina, naši turisti tradicionalno za odmor na osnovu vaučera biraju planine i banje.

“Najpopularnija planina decenijama unazad je Zlatibor, a od banja Vrnjačka Banja. To će i ove godine biti tako, jer jednostavno i najveći broj registrovanih objekata za vaučere je upravo iz ova dva turistička centra. Međutim, iz godine u godinu sve više je interesovanja i za Soko Banju, Banju Koviljaču, Taru, Mokru Goru i Staru planinu. Gradski turizam, nažalost, nije popularan kod naših turista”, ocenjuje Subotić.

Kada je reč o smeštaju za koji se mogu koristiti turistički vaučeri, prema rečima naših sagovornika, to se isključivo odnosi na objekte koji su se registrovali i njihov spisak može se naći na sajtu Ministarstva turizma i omladine.

Vaučeri se ne mogu koristiti za ishranu, plaćanje dodatnih sadržaja hotelsko-ugostiteljskog objekta, niti za plaćanje turističke ili boravišne takse. Građani sa validnom potvrdom rezervacije od izabranog hotelsko-ugostiteljskog objekta zahtev za vaučer popunjavaju na šalterima Pošta.

Konj na pašnjaku
Foto: Unsplash.com

Osim već pomenutih destinacija za koje se najčešće odlučuju turisti, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija preporučuje Staru planinu, za koju kaže da je neotkriveni raj Srbije.

“Stara planina je potpuno neverovatna u svemu. Kvalitetan smeštaj u seoskim domaćinstvima, kao i nekoliko dobrih hotela sa 4*, nude gostima udobnost, komfor, ljubaznost, tradicionalnu hranu iz ovog dela Srbije. Ovo je destinacija za zaljubljenike u etno turizam i naravno zaljubljenike u čistu netaknutu prirodu koja obiluje fantastičnim atrakcijama”, navodi Subotić.

Na Staroj planini za vikend-odmor za dve osobe u februaru može se naći smeštaj od 30 evra za studio ili apartman u privatnom smeštaju, do nešto više od 200 evra za celu vikendicu. Kada je reč o hotelima na Staroj planini, za dve osobe dva noćenja sa uključenim doručkom koštaju od 60 do 90 evra.

Prosečna cena smeštaja za dvoje u Vrnjačkoj Banji iznosi između 30 i 40 evra, za dva noćenja, gde su gostima na raspolaganju za iznajmljivanje uglavnom apartmani, dok su cene u hotelima Vrnjačke Banje od 50 evra za dve osobe za dva noćenja, do 300 evra u lux hotelima.

Zlatibor, takođe, kao jedna od najtraženijih destinacija za korisnike turističkih vaučera nudi brojne smeštaje, od kojih su najjeftiniji apartmani po cenama kao i u Vrnjačkoj Banji od 30 do 40 evra za dva noćenja za dve osobe.

Podsetimo, uz prijavu za vaučere, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije i Ministarstva turizma i omladine, neophodno je bilo priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji smeštaja, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid.

Zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 80.000 dinara mesečno morali su da prilože original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, a studenti prilažu original potvrde o statusu studenta. Stariji od 65 godina koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz.

Pošta je osim evidentiranja prijava, zadužena i za dostavu vaučera u vidu vrednosnih pisama na kućne adrese korisnika, koji se o statusu svoje prijave i uslovima korišćenja mogu informisati pozivanjem kontakt centra Pošte.

 • jevtić

  15.1.2024 #1 Author

  Oni koji su se prijavili sigurno znaju gde će ih iskoristiti….

  Odgovori

 • Dragan Ignjatović

  15.1.2024 #2 Author

  Potrebno je više vaučera i bolja organizacija na šalterima pošta kada su dani prijavljivanja.

  Odgovori

 • AJA

  15.1.2024 #3 Author

  Vauceri su dobro resenje kako bi se pomogao budzet za odlazak u neku planinu ili banju….

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  15.1.2024 #4 Author

  I milion bi bilo malo

  Odgovori

 • Jj992

  15.1.2024 #5 Author

  Dok su jos nase..

  Odgovori

 • SHALIMAR

  15.1.2024 #6 Author

  Svako ce se prilagoditi svom dzepu…

  Odgovori

 • Sindi

  16.1.2024 #7 Author

  Kakva budalastina

  Odgovori

 • DOBRILA

  16.1.2024 #8 Author

  Srbija je lepa, ima sta da se poseti , svakako ce korisno da se iskoriste..

  Odgovori

 • ELLA

  16.1.2024 #9 Author

  S jedne strane lepo, korisno
  S druge strane tuga

  Odgovori

 • HEPO

  17.1.2024 #10 Author

  Kod ortaka

  Odgovori

 • DUCA

  19.1.2024 #11 Author

  Bilo gde u Srbiji da se ode dobar je izbor.

  Odgovori

 • REA

  21.1.2024 #12 Author

  Bilo gde ,prija da se promeni…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.