Na Zlatiboru očekuju 30.000 gostiju dnevno

Uprkos višim cenama, kapaciteti na planinama već 80 odsto popunjeni

BiznisTurizam

29.11.2021 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs

Uprkos višim cenama, kapaciteti na planinama već 80 odsto popunjeni Uprkos višim cenama, kapaciteti na planinama već 80 odsto popunjeni
Pandemija je ograničila turistička putovanja van zemlje, pa su se turisti uglavnom okrenuli domaćim destinacijama. Uspešna letnja sezona na planinama i u banjama nastaviće... Uprkos višim cenama, kapaciteti na planinama već 80 odsto popunjeni

Pandemija je ograničila turistička putovanja van zemlje, pa su se turisti uglavnom okrenuli domaćim destinacijama. Uspešna letnja sezona na planinama i u banjama nastaviće se, po svemu sudeći, i tokom zime, jer prema trenutnim podacima, kapaciteti su u zimskim planinskim centrima već popunjeni oko 80 odsto.

Iako je neizvesno da li će zbog epidemijske situacije biti moguća okupljanja i slavlja, kao i kulturni događaji, većina je rezervisala smeštaj, a znatan deo je i potvrdio rezervacije i uplatio avanse, piše Politika.

Cene su za oko deset odsto više u odnosu na prošlu godinu, a kako kažu u turističkim agencijama, problem je u tome što nema standardnih cenovnika, nego se oni formiraju u zavisnosti od popunjenosti i interesovanja. Zdravstvena kriza je praktično definisala ovaj nov način poslovanja, a i turisti se tome prilagođavaju.

Prema rečima Vladimira Živanovića, direktora Turističke organizacije Zlatibor, na ovoj planini do sada ima oko 45 odsto potvrđenih rezervacija, što je uobičajeno za ovo doba godine.

“Kad padne prvi sneg, smeštaj se popuni u potpunosti. Mi za sada pripremamo sezonu, hotelijeri su izašli s cenovnicima. Verujem da ćemo u januaru, kada je sezona u jeku, na ovoj planini imati po 30 hiljada gostiju dnevno”, kaže Živanović.

Zimovanje na zlatiboru
Foto: TO Zlatibor

On dodaje da smeštaj na Zlatiboru u odnosu na prošlu godinu nije poskupeo, osim aranžmana oko novogodišnjih praznika, što je uobičajeno. Na pitanje da li očekuju i otkazivanje rezervacija ukoliko bude zabrane organizovanja proslava, on kaže da ne veruje da će se to dogoditi jer se može očekivati da sa sertifikatima dočeka u hotelima ipak bude.

Predsednik udruženja Hores, Georgi Genov, kaže da je na nivou cele Srbije popunjenost hotela oko 80 odsto za decembar i januar. Na planinama je, dodaje, popunjenost odlična i aranžmani se već uplaćuju za period trajanja raspusta.

“Trenutno nam je veliki problem radna snaga jer hoteli insistiraju da zaposleni budu vakcinisani, a to je teško ispuniti. Da bismo imali rezultate, moramo da obezbedimo sve uslove za bezbedan boravak gostiju. U toku su stalne obuke i sertifikacija hotela kako bi sve mere bile sprovedene”, rekao je Genov.

Inače, usklađivanje digitalnih zelenih sertifikata je turističkom sektoru donelo mnogo olakšanja. Prema podacima Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), ovaj dokument funkcioniše i za građane Srbije. Međutim, pre putovanja van granica zemlje, dodaju, važno je obavezno se informisati o uslovima koje postavlja država u koju se putuje, da li prihvata sve vakcine, da li je potreban test i koji test važi u Evropskoj uniji.

“U ovom trenutku imamo dve dileme kada je reč o zimskoj sezoni, a to je da li će biti moguća putovanja u Austriju i da li će nas Bugarska skinuti sa „crvene liste”. To se tiče onih turista koji su i do sada individualno ili organizovano odlazili na zimovanja u ove zemlje”, kaže direktor YUTA, Aleksandar Seničić. On kaže da je za sada najveće interesovanje za domaće planine i banje, ali i sever Severne Makedonije i Bosnu i Hercegovinu.

Seničić objašnjava da se već sada čini da će putovanja u budućnosti biti vezana uglavnom za vakcinaciju, koja će verovatno biti obavezna. Mnogi turisti se ne odlučuju za putovanja jer su testiranja komplikovana, a pozitivan rezultat može prilično da promeni planove na putovanju.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...