POČINJE ISPLATA MINIMALCA U SRBIJI Za više od milion radnika

IzdvajamoSrbijaVesti

6.5.2020 15:38 Autor: Redakcija Biznis.rs

POČINJE ISPLATA MINIMALCA U SRBIJI Za više od milion radnika POČINJE ISPLATA MINIMALCA U SRBIJI Za više od milion radnika
Vlada Srbije uplatiće u četvrtak 7. maja prvu minimalnu zaradu za 322 hiljade preduzeća za oko milion i 55 hiljada zaposlenih, u okviru Programa... POČINJE ISPLATA MINIMALCA U SRBIJI Za više od milion radnika

Vlada Srbije uplatiće u četvrtak 7. maja prvu minimalnu zaradu za 322 hiljade preduzeća za oko milion i 55 hiljada zaposlenih, u okviru Programa mera za suzbijanje negativnih posledica epidemije korona virusa, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je istakao da je za ovu namenu u budžetu izdvojeno 32 milijarde dinara. Kako je predviđeno Programom, i u naredna dva meseca Vlada Srbije će isplatiti još dve minimalne zarade. Isto tako, odložena je i naplata poreza i doprinosa tim preduzećima i to na rok do dve godine, u iznosu od 29,5 milijardi dinara. Isto tako, tim preduzećima je odložena naplata i poreza na dobit, istakao je ministar finansija.

Siniša Mali je naglasio da je u okviru Programa mera do sada 176 preduzeća dobilo povoljne kredite iz Fonda za razvoj, dok je oko 3.000 preduzeća podnelo zahteve za te kredite.

Foto: Tanjug

On je ukazao na činjenicu da se od početka krize do sada samo oko 7.300 ljudi prijavilo Nacionalnoj službi za zapošljavanje da je izgubilo posao, što je, kako je istakao ministar finansija, veoma dobar rezultat, s obzirom na rezultate u drugim zemljama.

Mali je naglasio da su isplaćene i uvećane plate zdravstvenim radnicima, i to za 10 odsto, i ponovio da je to povećanje plata za stalno.

On je posebno istakao da 15.maja počinje isplata 100 evra za svakog punoletnog građanina u Srbiji, i da će novac odmah biti uplaćen penzionerima i korisnicima socijalne pomoći. Ostali punoletni građani Srbije koji žele da im bude isplaćen ovaj novac, od 15. maja do 5. Juna prijavljivaće se telefonom ili preko portala, a isplata će početi od 5. juna.

Ministar finansija je istakao da se do sada na posao vratilo više od 50.000 radnika u više od 500 kompanija i dodao da očekuje narednih nedelja normalizaciju rada u srpskoj privredi.

Govoreći o rezultatima srpske ekonomije, Siniša Mali je istakao da očekuje da Srbija u ovoj godini bude najbolja u Evropi po privrednom rastu. On je potsetio da su medjunarodne finansijske institucije prognozirale da će Srbija ove godine imati najmanji pad BDP-a u odnosu na druge zemlje.

Mali je dodao da je Srbija u prvom kvartalu zabeležila privredni rast od 5 odsto, dok je EU zabeležila pad od 3,3 odsto. On je istakao da veruje da bi Srbija u ovoj godini mogla da završi sa BDP ,,u plusu“, u poređenju sa drugim zemljama, koje će ostvariti veliki pad.

Srpski ministar finansija je izjavio da je planirano da se Srbija u ovoj godini zaduži za 3 milijarde evra i oko 455 milijardi dinara, i da je planirano da udeo javnog duga u BDP ne pređe 58,4 odsto, što je ispod kriterijuma iz Mastrihta za zemlje članice EU.

On je dodao da se razmatra i rešenje za pomoć slobodnim umetnicima, koji su posebno ugroženi u vreme krize zbog pandemija, a razgovara se i o modelu pomoći za Er Srbiju, koja je, kako je istakao Siniša Mali, uradila veliki posao u prevozu respiratora i druge zdravstvene opreme, kao i u humanitarnim letovima kojima su se vraćali građani Srbije sa više destinacija u inostranstvu.

Pripremaju se i sektorske mere za pomoć privrednim granama koje su posebno pogođene pandemijom korona virusa, kao što su ugostiteljstvo u turizam kao i transport i logistika, zaključio je ministar Siniša Mali.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.