Sporan način na koji Facebook i Instagram koriste podatke korisnika pri personalizovanju reklama

Meta kažnjena sa 390 miliona evra zbog kršenja pravila EU o ličnim podacima

Hi-tech

5.1.2023 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Meta kažnjena sa 390 miliona evra zbog kršenja pravila EU o ličnim podacima Meta kažnjena sa 390 miliona evra zbog kršenja pravila EU o ličnim podacima
Glavno telo Evropske unije za nadzor privatnosti kaznilo je sa 390 miliona evra kompaniju Meta Platforms Inc. zbog načina na koji koristi podatke korisnika... Meta kažnjena sa 390 miliona evra zbog kršenja pravila EU o ličnim podacima

Glavno telo Evropske unije za nadzor privatnosti kaznilo je sa 390 miliona evra kompaniju Meta Platforms Inc. zbog načina na koji koristi podatke korisnika pri personalizovanju reklama na društvenim mrežama Facebook i Instagram. Kazna je stigla uz naredbu da pružanje svojih usluga mora uskladiti sa zakonima Evropske unije (EU).

Meta je dobila tri meseca kako bi osigurala da obrada takvih podataka bude u skladu s pravilima EU, objavila je u sredu Irska komisija za zaštitu podataka. Taj regulator je Facebook kaznio sa 210 miliona evra, a Instagram sa 180 miliona evra, nakon što je utvrđeno da uslovi koje korisnici moraju prihvatiti prilikom korišćenja usluga na Metinim društvenim mrežama krše regulativu EU, prenosi Bloomberg.

Irska komisija je zaključila da Meta „nema pravo da se poziva na pravnu osnovu ‘ugovora’ u vezi s bihejvioralnim reklamiranjem“ na Facebooku i Instagramu, i da njena obrada podataka korisnika krši Opštu uredbu EU o zaštiti podataka (GDPR, General Data Protection Regulation).

Žalbe iz 2018. godine

Irska agencija glavni je regulator za neke od najvećih tehnoloških kompanija iz Silicijumske doline koje su svoja evropska sedišta locirale u Irsku, uključujući Metu. Istraga je usledila nakon žalbi podnesenih protiv Facebooka i Instagrama 2018. godine u kojima se prigovaralo na nova pravila Mete, koja su od korisnika tražila da prihvate nove „ugovorne“ uslove ako žele da pristupaju uslugama.

Odluka donesena u sredu nastavlja se na obavezujuću odluku Evropskog odbora za zaštitu podataka, tela EU koje nadzire nacionalne agencije za zaštitu privatnosti podataka, iz koje se mogao videti smer u kojem bi trebala ići konačna odluka irskog regulatora u vezi Metinih kompanija.

Iz Mete su u sredu objavili da je postojao manjak regulatorne jasnoće oko pravnih osnova koje bi kompanije trebalo da koriste za određeni tip reklama i da se „oštro protivi“ odluci irskih regulatora i da će se žaliti.

„Ove odluke ne sprečavaju ciljano ili personalizovano oglašavanje na našoj platformi. Odluke se odnose samo na to koju pravnu osnovu Meta koristi prilikom nuđenja određenog tipa oglasa“, saopšteno je iz Mete.

Agencijama za nadzor podataka u EU ovlašćenja su naglo porasla u maju 2018. godine, kad je na snagu stupio GDPR, koji im je omogućio dodelu kazni u visini do četiri odsto godišnjih prihoda kompanije.

Najviše kazne po osnovu Uredbe dosad su bile rekordnih 746 miliona evra za Amazon.com, kojim ga je kaznila luksemburška agencija, nakon čega sledi 405 miliona evra za Instagram i 265 miliona evra za Metu, jer nisu sprečili curenje podataka.

 • STRAHINJA

  6.1.2023 #1 Author

  Ovo je ozbiljan problem ili sto bi Netflix rekao Social Dilema na delu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.