Potpisan ugovor između američke svemirske agencije i kompanije multimilijardera

Mask šalje astronaute NASA na Mesec 2024. godine

Hi-techLifestyleZanimljivosti

19.4.2021 08:45 Autor: Marko Miladinović 2

Mask šalje astronaute NASA na Mesec 2024. godine Mask šalje astronaute NASA na Mesec 2024. godine
U nastavku višegodišnjeg organizovanja misije Artemis, američka svemirska agencija NASA je potpisala ugovor sa kompanijom SpaceX multimilijardera Ilona Maska (Elon Muks), vredan 2,89 milijardi... Mask šalje astronaute NASA na Mesec 2024. godine

U nastavku višegodišnjeg organizovanja misije Artemis, američka svemirska agencija NASA je potpisala ugovor sa kompanijom SpaceX multimilijardera Ilona Maska (Elon Muks), vredan 2,89 milijardi dolara.

Ukoliko se sve bude odvijalo prema dosadašnjem planu, misija Artemis će 2024. godine spustiti prva dva astronauta na Mesečevu površinu u XXI veku – od kojih će sigurno jedan biti ženskog pola, piše na sajtu NASA. To će, takođe, biti prvo hodanje ljudi po mesecu još od 1972. godine.

Kompanija SpaceX pobedila je dve konkurentske kompanije, Blue Origin, koju je osnovao vlasnik Amazona Džef Bezos (Jeff Bezos), i Dynetics, u tenderu za razvoj i dobavljanje svemirske kapsule u kojoj će se dvoje astronauta odvojiti od matičnog šatla Orion i sleteti na Mesec. Posle nedelju dana provedenih na površini Zemljinog satelita u okrilju samoodržive kapsule, ideja je da se dvoje istraživača istom letelicom ponovo pripoje svom šatlu i vrate na Zemlju. Sa njima će u Orionu biti još dva člana misije, ali oni neće sletati na Mesec.

SpaceX godinama usavršava prototipove svemirskog broda Starship, koji podseća na raketne brodove iz naučne fantastike, a Ilon Mask je više puta napominjao da razvija komercijalne letove u svemir.

 • Anna

  19.4.2021 #1 Author

  Lepe vesti

  Odgovori

 • Tina

  27.4.2021 #2 Author

  Ko ce biti u kapsuli, ko ce krociti na mesec, sta ce tamo da rade kad se i kako vracaju na zemlju. Sve ce nam biti uskoro jasno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...