Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Tehnologija se prebrzo menja

Studenti danas ne znaju šta su to fajlovi i folderi

Hi-techLifestyleZanimljivosti

27.9.2021 19:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Studenti danas ne znaju šta su to fajlovi i folderi Studenti danas ne znaju šta su to fajlovi i folderi
Ako su pripadnicima srednjim generacijama smešni primeri dece koja nemaju pojma kako su nekada izgledali fiksni telefoni sa okruglim brojčanicima, ili koja ne mogu... Studenti danas ne znaju šta su to fajlovi i folderi

Ako su pripadnicima srednjim generacijama smešni primeri dece koja nemaju pojma kako su nekada izgledali fiksni telefoni sa okruglim brojčanicima, ili koja ne mogu da zamisle svet bez interneta, kako li će tek zvučati podatak da današnji studenti, dakle osobe od dvadesetak godina, već nisu u poptunosti upoznati s terminima kao što su fajlovi ili folderi.

Razlog za to je, piše The Verge, što je čitava jedna generacija odrasla u okruženju moćnih internet pretraživača, i za razliku od svojih prethodnika, nije imala previše potrebe da skladišti podatke na svojim uređajima.

Studenti na kursevima od inženjeringa pa do fizike moraju da uče šta su to „staromodne“ datoteke i folderi, jer kad god im zatreba datoteka, oni su navikli da je potraže preko interneta.

Zahvaljujući moćnim funkcijama pretraživanja koje su sada podrazumevane u operativnim sistemima, kao i načinu na koji telefoni i tableti koriste njihovu strukturu datoteka i skladištenja u cloudu, polaznici na fakultete ne doživljavaju svoje hard diskove više na isti način. I ne radi se samo o pozunavanju pojmova, već i o načinu samog koriščenja datoteka. 

„Studenti koriste računare u mojoj laboratoriji; iza njih ostaje na hiljade fajlova na radnoj površini, potpuno neorganizovane“, rekao je Piter Plavčan (Peter Plavchan), vanredni profesor fizike i astronomije na Univerzitetu George Mason. „Ja sam na neki način opsesivni organizator, ali oni s druge strane nemaju problema da imaju hiljadu raznovrsnih fajlova u istom direktorijumu. I mislim da je to u osnovi zbog promene u načinu na koji sada pristupamo datotekama, bez ikakve strukture“, kaže Plavčan.

Kako The Verge ističe, „prvi internet pretraživači korišćeni su oko 1990. godine, ali funkcije kao što su Windows Search i Spotlight na macOS-u su, zapravo, proizvodi iz ranih 2000-ih. Dok su mnogi današnji profesori odrasli bez funkcija pretraživanja na svojim telefonima i računarima, današnji studenti više, praktično, ne pamte svet bez njih.

  • Tina

    2.10.2021 #1 Author

    Pitam se i da li inteligencija buducih generacija isto raste zajedno sa napredovanjem tehnike

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...