Zvaničnici Fed-a nagoveštavaju nova povećanja kamatne stope

Berzanski indeksi u padu

BerzaNovacSvet

18.11.2022 13:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

Berzanski indeksi u padu Berzanski indeksi u padu
Posle dve uzastopne negativne sesije indeksi na njujorškoj berzi nastavili su da slabe u petak, dok investitori nastavljaju da procenjuju izveštaje o zaradi i... Berzanski indeksi u padu

Posle dve uzastopne negativne sesije indeksi na njujorškoj berzi nastavili su da slabe u petak, dok investitori nastavljaju da procenjuju izveštaje o zaradi i signale zvaničnika Fed-a. Vrednost industrijskog indeksa Dow Jones oslabila je za 0,02 odsto, dok je S&P 500 izgubio 0,31 procenat vrednosti.

Predsednik Federalnih rezervi Sent Luisa Džejms Bulard (James Bullard) rekao je u četvrtak da kamatna „stopa još nije u zoni koja se može smatrati dovoljno restriktivnom“. On je sugerisao da bi odgovarajuća zona za stopu federalnih fondova mogla da bude u rasponu pet do sedam odsto, što je više od cene na tržištu, prenosi CNBC.

Investitori su u poslednjih nekoliko nedelja odgovarali na svaki novi ekonomski podatak ili bilo koji nagoveštaj onoga što bi Fed mogao dalje da uradi sa kamatnim stopama, ocenjuju analitičari. Najnoviji komentari o inflaciji naveli su investitore da veruju da Fed ne misli da se ekonomija dovoljno ohladila.

Predsednica Fed-a San Franciska Meri Dejli (Mary Daly) naglasila je da treba ići dalje sa povećanjem kamata kako bi se spustio pritisak na cene. Ona je ocenila da je pauza u povećanju kamatnih stopa „neupotrebljiva“, a slično mišljenje izneo je i predsednik Fed-a Mineapolisa Nil Kaškari (Neel Kashkari).

Prinosi desetogodišnjih obveznica u SAD porasli su posle najave Bularda da će biti još povećanja kamatne stope kako bi se obuzdala inflacija. On je takođe upozorio na budući finansijski stres. Cene nafte su oslabile, kao i vrednost dolara, prenosi Bloomberg.

Američka centralna banka povećala je početkom tekućeg meseca kamatnu stopu za 0,75 odsto, četvrti put od juna. Ukupan rast kamata od sredine 2022. godine dostigao 300 baznih poena, što je više od nivoa s početka osamdesetih godina kada je sprovedena najoštrija kampanja monetarnog zatezanja u SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.