Francuska banka u pregovorima o preuzimanju manjeg partnera

BNP Paribas razmatra priključenje Orange banke

BankeNovac

29.6.2023 14:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

BNP Paribas razmatra priključenje Orange banke BNP Paribas razmatra priključenje Orange banke
Orange, najveći francuski telekom operater, otvara ekskluzivne pregovore sa bankom BNP Paribas u cilju stavljanja svoje klijentele online bankarstva pod okrilje BNP Paribas, saopštila... BNP Paribas razmatra priključenje Orange banke

Orange, najveći francuski telekom operater, otvara ekskluzivne pregovore sa bankom BNP Paribas u cilju stavljanja svoje klijentele online bankarstva pod okrilje BNP Paribas, saopštila je kompanija Orange.

Ako budu uspešni, pregovori bi stavili tačku na poduhvat kompanije Orange u sektoru bankarstva sa stanovništvom, koji je počeo nakon kupovine većinskog udela u Groupama Banque 2016. godine, što je bio ključni strateški potez bivšeg izvršnog direktora kompanije Stefana Rišara (Stephane Richard), prenosi Reuters.

Novo rukovodstvo odlučilo je da se otarasi jedinice koja pravi gubitke nakon strateškog pregleda poslovanja, navode izvori. Orange, koga savetuje agencija Lazard, suočio se sa poteškoćama u pokušaju da pronađe kupca za svoju online banku, koja je od pokretanja nagomilala više od milijardu evra gubitaka.

Okončanje eksperimenta Orange banke potvrdio bi dominaciju francuskih tradicionalnih zajmodavaca u oblasti online bankarstva, sa internet bankom Boursorama u vlasništvu Societe Generale, kao liderom sa oko pet miliona klijenata u Francuskoj.

Druge nezavisne banke samo za digitalne usluge, kao što su nemačka H26 i britanska Revolut takođe se takmiče sa francuskim bankama. Pregovori BNP Paribas i kompanije Orange trebalo bi da rezultiraju partnerstvom u okviru kojeg bi fizički klijenti Orange banke postali klijenti banke HelloBank! u okrilju BNP Paribasa.

Orange ima dva miliona klijenata u Francuskoj i Španiji, a procenjuje se da je polovina potpisala ugovore o osiguranju kojima upravlja odeljenje za osiguranje Cardif u vlasništvu BNP Paribas.

Internet banka BNP Paribas ima 3,3 miliona klijenata u Evropi, od kojih je 800.000 u Francuskoj. Orange banka zapošljava 700 ljudi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.