Osiguranici mogu dobiti naknadu iz dve zemlje

Nema retroaktivne isplate penzije, pravo se stiče danom podnošenja zahteva

NovacOsiguranjePoreziU fokusu

30.5.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 12

Nema retroaktivne isplate penzije, pravo se stiče danom podnošenja zahteva Nema retroaktivne isplate penzije, pravo se stiče danom podnošenja zahteva
Srpski građani koji su stekli pravo na penziju – u našoj zemlji ili inostranstvu, mogu da počnu da primaju svoje mesečne prinadležnosti od dana... Nema retroaktivne isplate penzije, pravo se stiče danom podnošenja zahteva

Srpski građani koji su stekli pravo na penziju – u našoj zemlji ili inostranstvu, mogu da počnu da primaju svoje mesečne prinadležnosti od dana podnošenja zahteva, a najviše šest meseci unazad otkako su podneli potrebnu dokumentaciju.

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) kažu da se pravo na starosnu, odnosno prevremenu starosnu penziju, po pravilu priznaje nakon prestanka osiguranja. Izuzetak su preduzetnici, osiguranici koji obavljaju privremene ili povremene i ugovorene poslove, kao i osiguranici koji su izabrana, imenovana ili postavljena lica i hranitelji u skladu sa zakonom.

Naši sagovornici iz PIO Fonda ističu da ukoliko korisnik osiguranja podnese zahtev i posle nekoliko godina od sticanja prava na penziju, on ima pravo na ovo primanje, ali najviše šest meseci od dana podnošenja zahteva, bez obzira na to što su uslovi na primer ispunjeni dve godine ranije.

Kada je reč o ostvarivanju prava na penziju u inostranstvu, iz Fonda objašnjavaju da radnici koji imaju staž u Srbiji, ali i u inostranstvu, zahtev podnose samo u jednoj državi uz obaveštenje da deo staža imaju i u drugoj zemlji.

“Ukoliko naša zemlja ima potpisan bilateralni ugovor o saradnji sa određenom državom pokreće se postupak za ostvarivanje prava u obe zemlje, uz međusobnu razmenu podataka, a u zavisnosti od dužine staža ostvaruje se pravo na dve samostalne ili srazmernu penziju. Dakle, osiguranik ima pravo na prevremenu starosnu penziju, jer se dva staža sabiraju ukoliko je u pitanju država sa kojom Republika Srbija ima potpisan ugovor o socijalnom osiguranju. U slučaju da su budući penzioneri radili u zemljama sa kojima Srbija nema konvenciju moraće direktno da se obrate tamošnjim fondovima za penzijsko osiguranje”, navode iz Fonda PIO.

Sitan novac
Foto: Pixabay.com

Nakon podnošenja zahteva inostrani penzijski fond sprovodi postupak prema propisima te države i zatim odlučuje o pravu na penziju. To što su ispunjeni uslovi za prinadležnost u Srbiji ne znači da su ispunjeni i u inostranstvu. Moguće je i obrnuto – da se zbog povoljnijih uslova za penzionisanje ostvari inostrana, ali ne i domaća penzija.

U slučaju da budući penzioner dobije srpsku, ali ne i inostranu penziju, potrebno je da po ispunjenju uslova za inostranu prinadležnost ponovo podnese zahtev i to u državi u kojoj živi, bez obzira na to što je reč o penziji iz druge zemlje.

Naši sagovornici ističu da se načinom obračuna isključuje mogućnost umanjivanja penzije iz inostranstva, što znači da budući penzioneri ne treba da strahuju da će im inostrana primanja biti umanjena.

Svaka država prema sopstvenim zakonima određuje minimalne godine staža osiguranja koje su uslov za ostvarivanje prava na penziju. Za starosnu penziju u Srbiji uslov je 15 godina staža, ali samo ako su za sve godine plaćeni doprinosi. Ako budući penzioner ima minimum staža u našoj zemlji, a u drugoj državi ostvaruje pravo na samostalnu penziju, dobiće dve samostalne prinadležnosti.

Penali za prevremeno penzionisanje

Od 2015. godine uvedena je prevremena starosna penzija, kao i trajno umanjenje prilikom obračuna prevremene starosne penzije, takozvani penali. Penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec koji nedostaje do navršenih 65 godina života, i to za žene u 2022. godini do 63 godine i četiri meseca, s tim da umanjenje ne može biti veće od 20,4 odsto.

Usklađivanje, odnosno pomeranje granice za odlazak u starosnu penziju, planirano je do 2032. godine, dok je taj rok nešto kraći kada je reč o prevremenim penzijama – 2024. godina.

 • Dzebac

  30.5.2022 #1 Author

  Lepa vest, treba ceniti penzionere.

  Odgovori

 • MARKO7

  30.5.2022 #2 Author

  Pa to mi je baš čudno da nema,valjda će od prvog sada biti.

  Odgovori

 • IVAN

  30.5.2022 #3 Author

  Inostrana penzija prava stvar

  Odgovori

 • GOCA BG

  30.5.2022 #4 Author

  Uslovi su korektni,a najbolje ce proci sa inostranim penzijama…

  Odgovori

 • MAJALG

  30.5.2022 #6 Author

  Logicno je da ljudi od dana kada ostvare pravo na penziji istu i dobijaju, nevezano kada podnesu zakon, to im po zakonu pripada, za to su se ceo zivot borili i vredno radili.

  Odgovori

 • TINA

  30.5.2022 #7 Author

  To je dobro

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  1.6.2022 #8 Author

  uvek je tako bilo

  Odgovori

 • Kolle

  10.2.2023 #9 Author

  Dobio sam privremeno rešenje ali ne i penziju. Jel neko zna kad počinje da se isplaćuje penzija posle dobijanja privremenog rešenja

  Odgovori

 • Jela

  29.8.2023 #10 Author

  Umrla su mi oba roditelja. Saznala sam posle nekog vremena da imam pravo na penziju jer sam bolesna. Podnosim zahtev za penziju za ostvarivanje vece penzije po smrti oca medjutim daju mi penziju koja je manja po smrri majke. U zakonu pise da imam pravo na obe penzije. Ja sada primam 19000din, a penzija po smrti oca bila bi mnogo veca. Neznam zasto je tako. 6 godina se zalim od kada sam dobila manju penziju sve isto mi pisu samo prekucaju od prethodnog puta. Da li je moguce ako u zakonu stoji drugacije. Ja ne trazim obe penzije samo vecu penziju, ali nista. 6 godina se zalim i nista sve isti odgovori.

  Odgovori

 • Jelena

  29.8.2023 #11 Author

  Zasto nema retroaktivno vracanje penzija kada se vec 6 godina zalim za porodicnu penziju po smrti oca jer po zakonu sam imala pravo da peimam njegovu penziju, a pio mi je dao manju penziju po smrti majke. Ja sam i jos bolesna zato i primam porodicnu penziju. Stvarno je nejasno jedno pise u zakonu, a drugo se radi. Stvarno je nejasno

  Odgovori

 • Zorica

  9.5.2024 #12 Author

  Sobar dan tata je stekao uslo e za starosnu penziju resenje je dobio 15.4 kada moze ocekivati prvu uplatu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *