guverner centralne banke upozorio komercijalne banke na kršenje pravila

Nigerijci ogorčeni zbog nedostatka novih novčanica naira

BankeNovacSvet

2.2.2023 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nigerijci ogorčeni zbog nedostatka novih novčanica naira Nigerijci ogorčeni zbog nedostatka novih novčanica naira
Veliki broj Nigerijaca koji su odlazili u banke u gradovima i manjim mestima rekli su da ne mogu da zamene stare novčanice novodizajniranim novčanicama... Nigerijci ogorčeni zbog nedostatka novih novčanica naira

Veliki broj Nigerijaca koji su odlazili u banke u gradovima i manjim mestima rekli su da ne mogu da zamene stare novčanice novodizajniranim novčanicama naira uprkos produženju roka za zamenu od strane centralne banke.

„Ovo postaje nepodnošljivo. Centralna banka je insistirala na tome da je prebacila dovoljno novih novčanica svim bankama u zemlji. Razočarani smo politikom zamene naira“, rekao je biznismen Peter Alonge, prenosi Anadolu Agency.

Trojica Alongeovih prijatelja bili su besni i tražili od vlasti da preduzmu oštrije mere protiv komercijalnih banaka koje ne izdaju nove novčanice.

U glavnom gradu Abudža i drugim gradovima širom zemlje, mnogi su stajali u redu ispred bankomata za nove novčanice, prema izveštajima medija.

„Provela sam više od pet sati na bankomatu, ali sam dobila samo nekoliko starih novčanica, uopšte ne i nove. Banke odbijaju ljude, tražeći da odu do bankomata, i to je baš stresno“ rekla je Čeriti Igve ( Charity Igwe ), operaterka lokalnog gotovinskog servisa.

Guverner Centralne banke Nigerije Godvin Enefiele ( Godwin Enefiele ) upozorio je komercijalne banke na kršenje bankarskih pravila za zamenu naira. On je rekao da Nigerijci i dalje mogu doneti stare novčanice u banke čak i nakon što će 10. februara prestati da budu zakonsko sredstvo plaćanja.

Nigerija je u novembru najavila promenu nekih novčanica naira, navodeći zabrinutost za bezbednost, gomilanje novca i eskalaciju sajber kriminala kao razloge za promenu.

Nestašica naira nastala je usled nestašice benzina i povećanja cene naftnih derivata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...