pristup sistemu imaće i nefinansijski sektor

PKS: Od 1. januara 2023. godine počinje novi način prijave sumnjivih transakcija

NovacSrbija

27.10.2022 13:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

PKS: Od 1. januara 2023. godine počinje novi način prijave sumnjivih transakcija PKS: Od 1. januara 2023. godine počinje novi način prijave sumnjivih transakcija
Privredna komora Srbije (PKS) objavila je da od 1. januara naredne godine počinje primena novog elektronskog sistema TMIS-2 za prijavu sumnjivih aktivnosti od strane... PKS: Od 1. januara 2023. godine počinje novi način prijave sumnjivih transakcija

Privredna komora Srbije (PKS) objavila je da od 1. januara naredne godine počinje primena novog elektronskog sistema TMIS-2 za prijavu sumnjivih aktivnosti od strane nefinansijskog sektora Upravi za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (USPN).

Kako je saopšteno u četvrtak, TMIS-2 je nov način prijave sumnjivih transakcija i predstavlja elektronsku razmenu podataka između USPN i obveznika Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Do sada je finansijski sektor pristupao sistemu, a od prvog dana naredne godine to će moći i nefinansijski sektor, što će im omogućiti da elektronskim putem izvrše prijavu sumnjivih aktivnosti.

Sve računovođe, knjigovođe, revizori i poreski savetnici, oko 8.231 privrednih subjekata u Srbiji koji posluju u ovim sektorima, potrebno je da se upoznaju sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i načinom kako da se prepoznaju sumnjive aktivnosti u sferi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, naveli su iz PKS.

„Priroda posla računovođe je da proknjiži poslovnu promenu na osnovu računovodstvenih isprava koje im klijenti dostavljaju. Međutim, neki od tih dokumenata mogu biti lažni i fiktivni, što povećava rizik da računovođe mogu biti zloupotrebljene od strane organizovanih kriminalnih grupa i pojedinih klijenata u svrhu pranja novca i finansiranja terorizma“, objasnila je vlasnica i direktorka firme „Poreski Obveznik“ Slavica Plazinić.

Istakla je da je upravo novi sistem TMIS-2, elektronski sistem za prijavu sumnjivih aktivnosti Upravi za sprečavanje pranja novca od stane nefinansijskog sektora, jedna od alatki koja će omogućiti bolju prevenciju.

S obzirom da je sektor računovođa označen kao srednje ranjiv i visoko izložen pretnji od pranja novca, kako je ukazano, važno je da se kroz obuke i seminare USPN, koji se realizuju uz podršku PKS, upoznaju sa zakonom i doprinesu prevenciji, učestvuju u edukaciji i podizanje svesti poslovne zajednice o rizicima.

Takođe, pored računovođa, za najranjivije sektore smatraju se oblasti nekretnina, igara na sreću i poštanskih operatora.

„Zbog svega toga, PKS već pet godina organizuje sa Upravom za sprečavanje pranja novca obuke i seminare u oblastima i na teme značajne za računovođe“, navela je sekretar Udruženja za stručne, naučne i tehničke delatnosti PKS Maja Stošković.

PKS i USPN su do sada organizovali oko 60 obuka u regionalnim privrednim komorama i online.

Davaoci računovodstvenih usluga smatraju da se smanjenje izloženosti pretnji može postići izgradnjom i jačanjem institucija, razmenom informacija nadležnih organa i ukrštanjem podataka, adekvatnom primenom mera srazmerno rizicima, delotvornim i odvraćajućim sankcijama protiv počinilaca, kao i trajnim oduzimanjem imovine.

 • kaćica

  27.10.2022 #1 Author

  Mozda i saznaju za te transakcije

  Odgovori

 • VERA

  28.10.2022 #2 Author

  Evo i za CA su saznali posle 6 godina.

  Odgovori

 • Tina

  31.10.2022 #4 Author

  Pranje novca treba spreciti na sve moguce nacine

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...