rast se očekuje i u 2024.

Rekordne cene novih stanova u Tokiju treću godinu zaredom

NekretnineNovacSvet

25.1.2024 13:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordne cene novih stanova u Tokiju treću godinu zaredom Rekordne cene novih stanova u Tokiju treću godinu zaredom
Novi stanovi u Tokiju beleže rekordne cene već treću godinu zaredom, a to je potvrđeno i 2023, zbog niske ponude i rastućih troškova izgradnje.... Rekordne cene novih stanova u Tokiju treću godinu zaredom

Novi stanovi u Tokiju beleže rekordne cene već treću godinu zaredom, a to je potvrđeno i 2023, zbog niske ponude i rastućih troškova izgradnje.

Prosečna cena novog stana za prodaju u japanskoj prestonici i okolnim oblastima porasla je za 29 odsto na novi maksimum od 81 milion jena (734.570 dolara), prema podacima Ekonomskog instituta za nekretnine, koji podatke objavljuje još od 1973. godine.

Vrednosti novih stanova će verovatno nastaviti da rastu i 2024. godine čak i u trenucima kada se ekonomija usporava, a Banka Japana (BoJ) nastoji da napusti svoju dugogodišnju politiku negativnih kamatnih stopa koja je učinila stambene kredite jeftinijim, kažu analitičari.

Najjači faktor koji pokreće rast cena su troškovi izgradnje, pri čemu cena sirovina kao što je čelik brzo raste, a plate građevinskih radnika takođe rastu sa nedostatkom radne snage“, rekao je Šun Ogišima, istraživač na Sumitomo Mitsui Trust Research Institute, i dodao da pod ovim okolnostima, oni koji prodaju stanove nemaju drugog izbora osim da nastave da podižu cene.

Povećanju doprinose i prodaje luksuznih nekretnina u Tokiju, ali i domaćinstva koja imaju više od jednog prihoda, navodi Ogišima.

Lokalni kupci kuća i dalje imaju olakšice u vidu niskih kamata i hipotekarnih kredita, jer BoJ drži ultra niske kamate.

Ipak, povećanje cena stanova jedan je od mnogih znakova da inflacija ne posustaje i u Japanu nakon decenija deflacije, podstaknutog kolapsom stambenog tržišta ranih 90-ih godina, što je navelo BOJ da razmotri izlazak iz negativnih stopa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...