Kazne za nedostavljanje dokumentacije do dva miliona dinara

Rezidenti dužni da izveštavaju NBS o kreditnim poslovima sa inostranstvom

AnalizaBankeNovacU fokusu

11.4.2022 11:48 Autor: Ljiljana Begović 3

Rezidenti dužni da izveštavaju NBS o kreditnim poslovima sa inostranstvom Rezidenti dužni da izveštavaju NBS o kreditnim poslovima sa inostranstvom
Građani imaju obavezu da izveštavaju Narodnu banku Srbije o nekim vrstama kreditnih poslova sa inostranstvom. Iako su dužnosti izveštavanja u slučaju deviznog poslovanja jasno... Rezidenti dužni da izveštavaju NBS o kreditnim poslovima sa inostranstvom

Građani imaju obavezu da izveštavaju Narodnu banku Srbije o nekim vrstama kreditnih poslova sa inostranstvom. Iako su dužnosti izveštavanja u slučaju deviznog poslovanja jasno naglašene i postoji mnogo uputstava i objašnjenja, u praksi je ova obaveza često zanemarena.

Iz centralne banke za Biznis.rs kažu da su rezidenti odgovorni za tačnost podataka i dokumentacije, pri čemu neizveštavanje o kreditnom poslu sa inostranstvom na način i u roku propisanom zakonom predstavlja prekršaj.

Rezidentu, pravnom licu, ogranku stranog pravnog lica i banci može se izreći novčana kazna od 100.000 do dva miliona dinara, a odgovornom licu novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara, preduzetniku novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara, a rezidentu – fizičkom licu novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara.

„Napominjemo da je u skladu sa zakonom Narodna banka Srbije od 1. januara 2019. godine nadležna za vršenje kontrole deviznog poslovanja rezidenata i nerezidenata i menjačkog poslovanja, a u cilju provere i utvrđivanja zakonitosti i pravilnosti obavljanja tih poslova u skladu sa propisima kojima se uređuje devizno poslovanje“, navode iz NBS.

To mogu biti krediti koje odobrava domaća ili strana banka, zatim zajmovi između rezidenata i nerezidenata, kao što su komercijalni krediti i zajmovi povezani sa spoljnotrgovinskim prometom robe i usluga. Kontrola se vrši i nad finansijskim kreditima i zajmovima, subordiniranim pozamicama. Kreditni poslovi sa inostranstvom uređeni su Zakonom o deviznom poslovanju.

pare
Foto: Uprava carina

„Izveštavanje o kreditnim poslovima rezidenata sa inostranstvom omogućava Narodnoj banci Srbije da raspolaže tačnim i blagovremenim podacima na osnovu kojih može vršiti bolju procenu rizika, kako valutnog tako i rizika kamatne stope, pruža mogućnost izrade različitih scenarija makroekonomskih projekcija, te da adekvatno reaguje u cilju održavanja makroekonomske i finansijske stabilnosti“, objašnjavaju naši sagovornici.

Oni dodaju da je, takođe, na osnovu prikupljenih podataka o kreditnim poslovima sa inostranstvom, koji su usklađeni sa metodologijom MMF-a za izradu statistike spoljnog duga, platnog bilansa i međunarodne investicione pozicije, Narodna banka Srbije u mogućnosti da ažurno izrađuje statistike i o njima redovno izveštava MMF i Eurostat u skladu sa međunarodnim obavezama Republike Srbije.

„Potvrdu opravdanosti postojećeg načina izveštavanja, koji obezbeđuje blagovremene i tačne podatke o kreditnim poslovima sa inostranstvom, predstavlja i otvaranje pregovaračkog Poglavlja 18 – Statistika, u pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, u decembru 2018. godine“, naglašavaju iz NBS.

Rokovi za podnošenje izveštaja

Zakonom su propisani različiti rokovi i način izveštavanja za različite vrste kreditnih poslova sa inostranstvom o kojima rezidenti podnose izveštaje NBS.

Za najveći broj kreditnih poslova sa inostranstvom, na primer dugovanja i potraživanja po spoljnotrgovinskom prometu robe i usluga ili po poslovima finansijskog lizinga između rezidenata i nerezidenata, propisano je zbirno izveštavanje na tromesečnom nivou, isključivo u elektronskom obliku i bez dostavljanja prateće dokumentacije.

Za određene kreditne poslove kao što su finansijski i komercijalni krediti i zajmovi uzeti iz inostranstva ili odobreni inostranstvu, predviđeno je pojedinačno izveštavanje, u roku od 10 dana od zaključenja, izmene ili raskida ugovora o kreditnom poslu. Izveštavanje o komercijalnim kreditima i zajmovima, odnosno o ugovorenom odloženom plaćanju uvoza ili izvoza robe i usluga, moguće je i u roku do 30 dana od dana uvoza, izvoza odnosno avansne naplate ili plaćanja, a uz dostavljanje propisane dokumentacije.

Rok od 10 dana predviđen je za izveštavanje o korišćenju, otplati i naplati glavnice, kamate i troškova, koje se vrši elektronskim putem i bez dostavljanja dokumentacije kao dokaza o izvršenoj transakciji.

„Ukazujemo da se, u skladu sa zakonom, platni promet po finansijskim i subordiniranim kreditima i zajmovima u devizama može vršiti ukoliko su rezidenti o tim poslovima prethodno izvestili Narodnu banku Srbije“, zaključuju iz ove institucije.

 • SANJA

  11.4.2022 #1 Author

  To je trebalo pre da se uvede

  Odgovori

 • GOCA BG

  11.4.2022 #2 Author

  Videcemo u praksi koliko ce se postovati…

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  12.4.2022 #3 Author

  treba da se vodi evidencija naravno odgovorni treba da budu zaduženi za tačnost podataka

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...