Istraživanje Coface za zemlje Centralne i Istočne Evrope

Očekuje se rast broja nelikvidnih kompanija u narednim kvartalima

AnalizaBiznisPoslovanjeStečajU fokusu

13.5.2022 14:05 Autor: Stanislav Stanišić 7

Očekuje se rast broja nelikvidnih kompanija u narednim kvartalima Očekuje se rast broja nelikvidnih kompanija u narednim kvartalima
U sedam zemalja Centralne i Istočne Evrope došlo je do rasta broja nelikvidnih kompanija (Bugarska, Češka Republika, Mađarska, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka), dok... Očekuje se rast broja nelikvidnih kompanija u narednim kvartalima

U sedam zemalja Centralne i Istočne Evrope došlo je do rasta broja nelikvidnih kompanija (Bugarska, Češka Republika, Mađarska, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka), dok je pet država zabeležilo pad (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Estonija, Letonija), pokazuje istraživanje kompanije za upravljanje rizicima Coface.

Analitičari očekuju da će usled postepenog ukidanja mera finansijske podrške za prevazilaženje krize izazvane pandemijom korona virusa, kao i posledica rusko-ukrajinskog sukoba, broj nelikvidnih kompanija iz Centralne i Istočne Evrope porasti u narednim kvartalima.

„Uzimajući u obzir pomenute izazove očekujemo da će broj nelikvidnih kompanija u narednim tromesečjima nastaviti da raste”, objašnjava regionalni izvršni direktor kompanije Coface za Centralnu i Istočnu Evropu Jarosłav Javorski.

„Posledice rusko-ukrajinskog sukoba će ubrzati ovaj rast, posebno ako se uzme u obzir da je malo verovatno da će države sprovoditi sveobuhvatne programe finansijske pomoći svojim kompanijama, kao što je to bio slučaj za vreme zaključavanja tokom pandemije virusa korona“, dodaje Javorski.

Različite privredne okolnosti, zatim mere finansijske pomoći, kao i promene u oblasti zakonodavstva uticale su tokom poslednje dve godine na kretanja u vezi sa nelikvidnošću na području Centralne i Istočne Evrope. Pandemija izazvana virusom Covid-19 prouzrokovala je na ovom području pad privrednog rasta od četiri odsto. Iako je tokom ovog perioda smanjenih privrednih aktivnosti broj nelikvidnih kompanija iz Centralne i Istočne Evrope opao, to je prevashodno bila posledica sveobuhvatnih mera finansijske pomoći koju su države uputile kako domaćinstvima, tako i kompanijama.

„Nesporno, kriza u vreme Covida-19 više je pogodila mikro i mala preduzeća od velikih. Nije iznenađenje ni to što su najugroženiji turizam, hotelijerstvo, industrija zabave ili saobraćaj, dok farmaceutskoj industriji ili online prodaji posao cveta. Međutim, nisu ni sve firme u okviru iste branše u jednakom položaju“, kažu za Biznis.rs iz beogradske kancelarije Coface.

Nakon pada broja nelikvidnih kompanija iz pomenutog regiona koji je usledio 2020. godine, broj stečajnih postupaka pokrenutih tokom 2021. se povećao i gotovo se vratio na vrednosti iz vremena pre pandemije. Ovaj nagli porast bio je očekivan, posebno ako se u obzir uzmu namere vlada država regiona da umanje razmere sredstava deljenih kroz mere finansijske pomoći.

Broj stečajnih postupaka u 2020. godini u Srbiji je bio 6.096, dok je prošle godine on pao na 4.445. U Hrvatskoj je tokom 2020. nelikvidno bilo 5.445 firmi, u odnosu na 2021. kada je njihov broj bio manji – 5.101.

Ako se izuzme Poljska, gde je došlo do promene zakonske regulative, pa je porast nelikvidnih kompanija u navedenom periodu bio skoro duplo veći (sa 1.040 na 2.054), najznačajniji rast broja ugašenih firmi bio je u Rumuniji. U 2020. godini stečajni postupak pokrenut je u 5.564 kompanije, a godinu dana kasnije 6.113, navodi se u istraživanju kompanije Coface.

 • N.N.

  13.5.2022 #1 Author

  To je ocekivano jer je velika kriza

  Odgovori

 • IVAN

  13.5.2022 #2 Author

  Mnogo se firmi zatvorilo i tek ce da se zatvori u ovoj godini.

  Odgovori

 • Milovan94

  13.5.2022 #3 Author

  Kriza ostavlja velike posledice za ogroman broj firmi, zato će i postati nelikvidne

  Odgovori

 • TINA

  13.5.2022 #4 Author

  Otezani su uslovi poslovanja za sve firme

  Odgovori

 • GOCA BG

  13.5.2022 #5 Author

  Nelikvidnost svake godine je sve veca,cela ova situacija najvise pogadja mala i mikro preduzeca…

  Odgovori

 • SANJA

  14.5.2022 #6 Author

  Nazalost verovatno ce tako biti

  Odgovori

 • STRAHINJA

  15.5.2022 #7 Author

  Odredjene delatnosti polako mogu da se pakuju, nazalost

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...