Investitori očekuju nastavak oštrije politike američke centralne banke

U februaru Wall Street zabeležio pad glavnih indeksa

BerzaNovacSvet

1.3.2023 11:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U februaru Wall Street zabeležio pad glavnih indeksa U februaru Wall Street zabeležio pad glavnih indeksa
Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali, a gubitke su zabeležili zbirno i u celom proteklom mesecu, jer američka centralna banka na... U februaru Wall Street zabeležio pad glavnih indeksa

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali, a gubitke su zabeležili zbirno i u celom proteklom mesecu, jer američka centralna banka na popušta u zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila inflaciju.

Dow Jones je oslabio 0,71 odsto na 32.656 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 odsto na 3.970 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 odsto na 11.455 bodova. Nakon snažnog rasta u januaru, u februaru je Dow Jones pao 4,2 odsto, S&P 500 2,6 odsto, a Nasdaq indeks 1,1 odsto, prensi agencija Mina pozivajući se na SEEbiz.

Rast cena akcija u januaru bio je posledica očekivanja ulagača da će ključna kamatna stopa Feda ostati ispod pet odsto i da će centralna banka već krajem ove godine početi da smanjuje cenu novca. Ipak, kako inflacija ne popušta dovoljno brzo i kako su tržište rada i potrošnja i dalje vrlo snažni, čelnici Feda poručuju da će kamate i dalje rasti i zadržati se na povišenim nivoima duže nego što se na tržištu očekivalo.

Zbog toga se sada na tržištu procenjuje da će Fed još barem u dva ili tri navrata povećati kamatne stope, i to na 5,35 odsto do jula, a na tim nivoima bi se cena novca zadržala do iduće godine.

“Tržište je očekivalo da će se situacija promeniti brže, a da će to prisiliti Fed na pauzu ili smanjenje kamata pre nego što su čelnici centralne banke očekivali. Ipak, Fed je odlučan u nameri da suzbije inflaciju, pa se vraćamo staroj mantri: želite li se zaista boriti protiv Feda? U ovom slučaju bila bi to greška“, objasnio je Johan Gran (Johan Grahn), strateg u kompaniji Allianz Investment Management.

Kako Fed nastoji da suzbije inflaciju, koja je prošle godine dostigla najviše nivoe u više od 40 godina, to znači da mora oslabiti potrošnju, potražnju na tržištu rada i usporiti rast ekonomije.

Stoga je pitanje samo sledi li plitka recesija ili “mekano prizemljenje ekonomije,”, a to znači da bi prihodi i zarade kompanija mogli pasti, što ne ide u prilog tržištu akcija.

I na evropskim berzama cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,74 odsto na 7.876 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,11 odsto na 15.365 bodova, a pariski CAC 0,38 odsto na 7.267 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.