Tokom prvog polugodišta pojavilo se samo pet evropskih startapa vrednijih od milijardu dolara

Vrednost evropskih „jednoroga“ opala po prvi put za deset godina

EUInvesticijeNovac

21.8.2023 15:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost evropskih „jednoroga“ opala po prvi put za deset godina Vrednost evropskih „jednoroga“ opala po prvi put za deset godina
Ukupna vrednost evropskih jednoroga, startap kompanija sa valuacijama većim od milijardu dolara, je opala po prvi put za deset proteklih godina, pošto viši troškovi... Vrednost evropskih „jednoroga“ opala po prvi put za deset godina

Ukupna vrednost evropskih jednoroga, startap kompanija sa valuacijama većim od milijardu dolara, je opala po prvi put za deset proteklih godina, pošto viši troškovi finansiranja i volatilnost na berzama utiču na procene njihovog kapitala, objavila je platforma PitchBook.

U prvom polugodištu, kombinovana procena evropskih „jednoroga“ iznosila je 442,2 milijarde evra, podaci su PitchBook-ovog izveštaja za drugi kvartal ove godine – što je pad sa 446,3 milijarde evra, koliko su vredeli na kraju 2022. godine.

Budući da su značajno bliži izlasku na tržište kapitala od startapa u ranijim fazama razvoja, na jednoroge više utiču „pomeranja“ u procenama vrednosti, ocenili su autori izveštaja, uz napomenu da se investitori možda ustručavaju da učestvuju u rundama finansiranja u kasnoj fazi razvoja, jer smatraju da je malo verovatno da će u bliskoj budućnosti videti pozitivne prinose na svoja ulaganja.

Kada je reč o najupečatljivijim primerima smanjenja procenjene vrednosti, PitchBook navodi kompaniju za dostavljanje Getir, koja je u aprilu procenjena na 6,5 milijarde dolara – što je skoro upola manje nego prošle godine.

Takođe, Checkout.com je smanjiio svoju internu procenu sa 40 na 11 milijardi dolara u junu dok je kompanija za upravljanje sredstvima Schroeders gotovo prepolovila procenu vrednosti platforme za digitalno bankarstvo Revolut.

Primetno je i da se jednorozi ne pojavljuju nekadašnjom brzinom, ocenjuju iz PitchBook-a, uz podatak da je u prvom polugodištu stvoreno samo pet novih, što je takođe uticalo na procenu vrednosti grupe koja je proteklih godina neprestano rasla a očekuje se da će se takav trend nastaviti do kraja godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.