Plata u gotovini nema uticaja na kreditnu sposobnost

Zarada može biti u kešu, ali uz obavezno potpisivanje platnog listića

AnalizaNovacSrbijaU fokusu

31.3.2022 14:09 Autor: Ljiljana Begović 10

Zarada može biti u kešu, ali uz obavezno potpisivanje platnog listića Zarada može biti u kešu, ali uz obavezno potpisivanje platnog listića
Iako većina zaposlenih radnika u Srbiji platu prima preko tekućeg računa u banci, zakon kaže da je zaradu moguće isplatiti i u kešu. Bez... Zarada može biti u kešu, ali uz obavezno potpisivanje platnog listića

Iako većina zaposlenih radnika u Srbiji platu prima preko tekućeg računa u banci, zakon kaže da je zaradu moguće isplatiti i u kešu. Bez obzira na to što zakon odobrava isplatu plate u gotovini, mnogi radnici ne žele ovakav vid primanja jer nisu sigurni da li će moći da koriste bankarske usluge ako cela zarada ne ide preko računa.

Što se tiče isplate neto zarada u kešu, ti tokovi gotovine nemaju nikakav uticaj na ocenu solventnosti pravnih lica, odnosno preduzetnika, kada se javljaju kod poslovnih banaka u potražnji za kreditima. Novac za isplatu neto zarade je obrtna imovina i sasvim je svejedno da li će biti isplaćen na tekući poslovni račun ili preko blagajne direktno primaocu, zaposlenom radniku. Kod isplate neto zarade u gotovom, samo je poslovna banka uskraćena za iznos naknade po osnovu te transakcije”, objašnjava za Biznis.rs predsednica udruženja „Računovodstvena komora Srbije“ Snežana Mitrović.

Naša sagovornica naglašava da kod isplate na račun koji zaposleni ima otvoren kod poslovne banke i kod isplate neto zarade preko blagajne u gotovom, neto zarada može biti isplaćena samo u skladu sa zakonom, dakle – da su obračunati porez na dohodak po propisanoj stopi, kao i pripadajući doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Pravna i fizička lica koja obavljaju delatnost mogu bez ograničenja plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate u gotovom novcu u dinarima sa svog tekućeg računa. Kada je reč o podizanju gotovog novca sa tekućeg poslovnog računa pravno lice, odnosno preduzetnik, može to raditi bez podnošenja dokumentacije do iznosa od 150.000 dinara.

Izuzetno, ako je iznos za isplatu neto zarade u gotovom veći od tog iznosa, poslovnoj banci se mora podneti spisak neto zarada za koje je u podnetoj poreskoj prijavi za obračun zarade, obrazac PPP PD, obračunat i porez na zarade i pripadajući doprinosi u skladu sa zakonom, i koji su uplaćeni u propisanom roku.

Foto: Freepik.com

Pravna i fizička lica koja podižu gotov novac u iznosu većem od 1,5 miliona dinara najavljuju banci tri dana ranije, osim kada su u pitanju isplate zarada i drugih ličnih primanja na koje se, u skladu sa propisima, plaćaju porez i doprinosi.

Isplata neto zarade u gotovini nikako se ne bi smela vršiti preko iznosa obračunatih neto zarada u poreskoj prijavi za obračunski period, odnosno mesec za koji se isplaćuje neto zarada”, navodi Mitrović.

Zaposleni moraju biti upoznati sa iznosom obračunatih neto zarada i na osnovu obračunskih listića koje moraju da potpišu, da bi imali uvid da li je na iznos neto zarade koju primaju preko blagajne, u gotovom, obračunat porez i doprinosi.

Takođe, zaposlenima je važno da imaju podatke o obračunatoj neto zaradi na koju je plaćen porez na dohodak i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, jer im je važan podatak uplaćenog doprinosa za PIO za evidenciju staža.

“Sve navedeno je u interesu načela zakonitosti, ali i zaštite prava zaposlenih, vezano kako za evidenciju njihovog staža kod Fonda PIO, tako i za ostvarivanje prava na nakanadu za vreme bolovanja, zatim za ostvarivanje prava na otpremnine koje se isplaćuju zaposlenom za čijim je radom prestala potreba, odnosno za isplaćivanje tačnog iznosa otpremnine zaposlenom kome prestaje radni odnos zbog odlaska u penziju”, navodi Mitrović.

Ona dodaje da svesno izbegavanje plaćanja poreza na zarade i doprinosa i isplate neto zarada bez obračunatog i uplaćenog poreza i doprinosa jeste prekršaj koji može biti kvalifikovan i kao krivično delo po osnovu poreske utaje. U tome ne bi smeli učestvovati ni zakonski zastupnici ali ni računovođe, koji bi mogli biti kvalifikovani kao saučesnici i pomagači u poreskoj utaji.

Isto važi i za zaposlene koji bi svesno prihvatali da učestvuju u takvim nezakonitim radnjama.

“Mi smo održali više predavanja računovođama ukazujući na njihovu odgovornost ako bi svesno učestvovali u nezakonitim radnjama, gde bi deo neto zarade bio isplaćivan “na crno”, dakle bez obračuna poreza i doprinosa. Ta odgovornost je propisana i takođe važna i za zakonskog zastupnika, koji bi svesno učestvovao u poreskoj utaji i isplaćivao neto zarade “na crno”, bez uplate poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje”, zaključuje predsednica udruženja „Računovodstvena komora Srbije“.

 • SNEZANA

  31.3.2022 #1 Author

  Samo da je sve po protokolu

  Odgovori

 • GAGA

  31.3.2022 #2 Author

  Poslodavac je svakako u obavezi da zaposlenom izda platni listic, jer je to zvanicni dokument. Na zalost, mnogi se toga ne pridrzavaju

  Odgovori

 • GOCA BG

  31.3.2022 #3 Author

  Isplatni list je obavezan,ali verujem da puno zaposlenih nikada nisu ni dobili isplatni list i ne znaju ni prava koja imaju…

  Odgovori

 • DANIJELA

  31.3.2022 #4 Author

  Svakako se propisi i procedure stalno menjaju pa treba ih ispratiti adekvatno.

  Odgovori

 • NATI29

  31.3.2022 #5 Author

  Neka nova informacija

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  31.3.2022 #6 Author

  Koliko li samo firmi u Srbiji daje plate u kešu? Veliki broj baš onih koji su prijavili radnike na minimalce da izbegnu porez, a ostatak ‘na ruke’…

  Odgovori

 • NINO

  1.4.2022 #7 Author

  Ne razumem kako nelo moze da rizikuje kada je u pitanju obracun i ispalata zarada.

  Odgovori

 • Anna

  1.4.2022 #8 Author

  Mrtvo slovo na papiru. Mnogi privatnici i dalje isplaćuju zarade na ruke upravo zbog izbegavanja poreza. A zaposleni mogu biti sankcionisani ako se pobune. Zakon mora da se sprovodi da bi ga poštovali

  Odgovori

 • VERA

  1.4.2022 #9 Author

  Plate mogu da se islacuju u kesu, samo sto je posodavcima lakse da uplate na racun.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  1.4.2022 #10 Author

  svi znaju da je ovo samo slovo na papiru, država dozvoljava vlasnicima da izbegavaju propise koji su vrlo jasni

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...