Koje sve promene u preduzeću je preduzetnik dužan da prijavi

Ako se Poreskoj upravi dva puta vrati pošta pokreće se postupak oduzimanja PIB-a

PoreziPoslovanjePreduzetnik

30.3.2022 14:11 Autor: Ljiljana Begović 10

Ako se Poreskoj upravi dva puta vrati pošta pokreće se postupak oduzimanja PIB-a Ako se Poreskoj upravi dva puta vrati pošta pokreće se postupak oduzimanja PIB-a
Preduzetnici tokom poslovanja često vrše određene promene koje se tiču statusa i funkcionisanja preduzeća, a neke od tih izmena obavezno je prijaviti nadležnim institucijama.... Ako se Poreskoj upravi dva puta vrati pošta pokreće se postupak oduzimanja PIB-a

Preduzetnici tokom poslovanja često vrše određene promene koje se tiču statusa i funkcionisanja preduzeća, a neke od tih izmena obavezno je prijaviti nadležnim institucijama.

Najčešće promene preduzetnika koje je neophodno registrovati u Agenciji za privredne registre (APR) su – promena poslovnog imena, adrese sedišta, e-mail adrese za prijem elektronske pošte, zatim promena pretežne delatnosti, kao i prijava prekida/nastavka obavljanja delatnosti preduzetnika.

Takođe, prema rečima poslovnih konsultanata, tu su i promene koje se tiču prijave početka obavljanja delatnosti (ukoliko se preduzetnik pri osnivanju odlučio za naknadnu prijavu početka obavljanja delatnosti), prijave ili odjave izdvojenog mesta obavljanja delatnosti, zatim prijave ili odjave poslovođe preduzetničke radnje, kao i promene ličnih podataka preduzetnika koje je potrebno prijaviti APR-u.

„Poreskoj upravi se obavezno prijavljuje promena statusa zaposlenja, tačnije osnova osiguranja. Na primer, ukoliko je preduzetnik osnovao radnju iz radnog odnosa, pa kasnije ostaje osiguran samo preko svoje preduzetničke radnje, obavezna je izmena poreskog bilansa na portalu e-porezi“, objašnjava poslovni konsultant iz agencije TYB Consulting Milica Trifunović.

Moguć je i slučaj kada preduzetnik osnuje radnju, a kasnije zasnuje i radni odnos u drugoj kompaniji, gde takođe postoji obaveza izmene poreskog bilansa.

Naša sagovornica navodi da se Poreskoj upravi takođe prijavljuju promene u smislu forme poslovanja, kada paušalac prelazi u sistem vođenja knjiga ili kada preduzetnik koji vodi knjige želi da pređe na formu preduzetnika na ličnoj zaradi.

APR
Foto: APR

I prelazak u sistem PDV-a se prijavljuje Poreskoj upravi, kao i promena poreskog perioda za koji se predaje PDV prijava, na primer – prelazak iz mesečnog u tromesečnog obveznika.

Sve promene vezane za obavljanje delatnosti u smislu prekida, privremenog prekida ili nastavka obavljanja delatnosti posle mirovanja, kao i obavljanje delatnosti preko ovlašćenog poslovođe za vreme ostvarivanja naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva, obavezno se prijavljuju Poreskoj upravi, ali i Agenciji za privredne registre.

Poreskoj upravi se prijavljuju i promene u uslovima poslovanja, u smislu da se u toku godine može izmeniti procenjeni iznos dobitka za tekuću godinu, naviše ili naniže, čime se utiče na iznos akontacije poreza koji preduzetnik plaća jednom mesečno.

Na pitanje da li preduzetnik može biti kažnjen na neki način ukoliko nije prijavio promenu određenih podataka, Milica Trifunović kaže da se u praksi često dešava da preduzetnik ne istakne adresu na poštanskom sandučetu ili da prijavi adresu sedišta na kome niko nije u mogućnosti da primi poštu.

Ukoliko se Poreskoj upravi dva puta vrati pošta, pokreće se postupak oduzimanja PIB-a. To je samo jedan aspekt ozbiljnog pristupa ispravnoj prijavi podataka preduzetnika“, zaključuje Milica Trifunović.

Iznosi taksi za promenu podataka

Naknada za promenu podataka preduzetnika iznosi 750 dinara. Ukoliko se registracionom prijavom promene podataka zahteva više promena, naknada od 750 dinara se uvećava za 400 dinara po promeni.

 • SANJA

  30.3.2022 #1 Author

  Dobro je ovo znati,iskreno prvi put ovo cujem

  Odgovori

 • Nikola.Nidzo

  30.3.2022 #2 Author

  strasno koliko ne prasta poreska

  Odgovori

 • STEFAN

  30.3.2022 #3 Author

  Nisam znao za ovo bas korisna informacija

  Odgovori

 • TINA

  30.3.2022 #4 Author

  Sta se desava ako bas u tom trenutku niko nije primio postu, slucajno

  Odgovori

 • MADMAX

  30.3.2022 #5 Author

  Sva pravna lica treba da su obaveštena o pravilu.

  Odgovori

 • DANIJELA

  30.3.2022 #6 Author

  Svaka promena mora biti evidentirana i prijavljena. Mada, mozda su i neke kaznene mere previse rigorozne.

  Odgovori

 • STRELAC

  31.3.2022 #7 Author

  Kao i svuda u svetu,mozes da umres ali porez moras da platis kako god!

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  31.3.2022 #8 Author

  svako treba odgovorno da posluje i Poreska uprava treba da obezbedi dostavu dokumentacije na tačnu adresu

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  1.4.2022 #9 Author

  Svako ko ne poštuje zakon mora biti kažnjen

  Odgovori

 • Lolek

  30.11.2022 #10 Author

  Ako nemamo pib

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...