Subvencije NSZ za samozapošljavanje jedina pomoć pri započinjanju posla

Bez posebnih olakšica za mlade preduzetnike u Srbiji

AnalizaPoslovanjePreduzetnikU fokusu

3.8.2021 11:23 Autor: Ljiljana Begović

Bez posebnih olakšica za mlade preduzetnike u Srbiji Bez posebnih olakšica za mlade preduzetnike u Srbiji
Prema podacima Agencije za privredne registre, broj registrovanih preduzeća i preduzetnika ove godine je povećan za 12.517 u odnosu na 2020. godinu. U poređenju... Bez posebnih olakšica za mlade preduzetnike u Srbiji

Prema podacima Agencije za privredne registre, broj registrovanih preduzeća i preduzetnika ove godine je povećan za 12.517 u odnosu na 2020. godinu. U poređenju sa godinom pre pandemije, broj privrednih subjekata veći je za 23.932, pokazuju podaci APR.

Nažalost, i pored većeg broja registrovanih preduzetnika, mladi u Srbiji pri započinjanju sopstvenog biznisa imaju na raspolaganju ograničene olakšice.

Mladi ljudi mogu postati preduzetnici kada navrše 18 godina starosti, odnosno kada postanu punoletni i izvade važeću ličnu kartu. Jedan od dokumenata koji se prilaže prilikom registracije preduzetnika kod Agencije za privredne registre jeste važeća lična karta lica koje želi da postane preduzetnik.

“Kada je reč o olakšicama, ne postoje nikakve posebne pogodnosti za mlade preduzetnike, već i oni mogu koristiti zajmove i davanja koja se nude svim nezaposlenima. U ovom trenutku jedina pogodnost koju novoosnovani preduzetnici mogu da ostvare jesu subvencije od strane Nacionalne službe za zapošljavanje”, kaže za Biznis.rs poreski savetnik iz PSK Accounting agency, Gordana Aritonović.

Subvencije podrazumevaju da lice koje se registruje kao preduzetnik ima mogućnost da dobije bespovratno iznos od 250.000 dinara za otpočinjanje posla. Konkurisanje je vrlo jednostavno, a bitno je da je lice na evidenciji NSZ i da je završilo obuku NSZ za izradu biznis plana.

Foto:Gordana Aritonović/privatna arhiva

“NSZ svake godine objavljuje konkurs za dodelu bespovratnih sredstava i lica koja žele da konkurišu treba da poseduju biznis plan. Ovaj oblik pomoći ne pogoduje pojedinim preduzetnicima, jer treba uskladiti osnivanje kod APR sa objavom konkursa, čekati sredstva i slično. Pa ukoliko neko ima poslovnu priliku i ne može da čeka, jednostavno ne ispunjava uslove konkursa NSZ jer se već osnovao pre konkursa, a samim tim to lice više nije na evidenciji NSZ”, objašnjava naša sagovornica.

„Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos“, kažu za Biznis.rs iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Najčešće delatnosti koje su do sada podržane subvencijama za samozapošljavanje su iz oblasti proizvodnje i proizvodnog zanatstva, uslužnog zanatstva i intelektualnih usluga.

Prema Zakonu o porezu na dohodak građana u toku 2019. i 2020. godine postojala je olakšica za preduzetnike na ličnoj zaradi. Olakšica se sastojala u tome da novoosnovani preduzetnik koji sebi isplaćuje neto ličnu zaradu u visini do 37.000 dinara ne plaća porez i doprinose na tu ličnu zaradu godinu dana po osnivanju.

“Ova pogodnost bila je vrlo interesantna za preduzetnike, ali i dosta jednostavna za korišćenje. U svakom trenutku kada se registruje preduzetnik je mogao da koristi ovu olakšicu, bez dodatne administracije, dobijanja potvrda, odobrenja i slično. Olakšica je važila za sve novoosnovane preduzentike zaključno sa 31. decembrom 2020. godine. Dosta klijenata naše PSK knjigovodstvene agencije koristilo je ove pogodnosti i smatrali su da im dosta pomaže u početku, jer ne moraju da plaćaju poreze i doprinose. Nije jasno zašto država nije produžila korišćenje ovih olakšica”, zaključuje poreski savetnik iz PSK Accounting agency, Gordana Aritonović.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.