Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Potrebna reforma zakona koji će prepoznavati fleksibilne oblike rada

Da li se frilenserima isplati da budu preduzetnici?

IzdvajamoPoreziPoslovanjePreduzetnik

19.2.2021 08:49 Autor: Ljiljana Begović 16

Da li se frilenserima isplati da budu preduzetnici? Da li se frilenserima isplati da budu preduzetnici?
Ishod pregovora Vlade RS i Udruženja radnika na internetu nije imao zadovoljavajući rezultat po frilensere. Vlada nije napravila ustupak kakav su frilenseri očekivali po... Da li se frilenserima isplati da budu preduzetnici?

Ishod pregovora Vlade RS i Udruženja radnika na internetu nije imao zadovoljavajući rezultat po frilensere. Vlada nije napravila ustupak kakav su frilenseri očekivali po pitanju plaćanja  poreza i doprinosa u prethodnih pet godina.

Takođe, niko ne zna šta će se naći u zakonu o fleksibilnim oblicima rada čije donošenje se najavljuje za kraj tekuće godine. Do tada frilenseri moraju da organizuju svoje poslovanje na poreski najoptimalniji način.

Nastavak rada kao fizičkih lica donosi sa sobom poresko opterećenje koje se kreće u opsegu od 32 odsto do čak 45 procenata od ukupnih prihoda koje fizička lica ostvaruju. U slučaju registrovanja pravnog lica i primanja uplata na ovaj način znatno može da se smanji poresko opterećenje u odnosu na ukupan prihod.

Međutim, za većinu onih koji ostvaruju mesečne prihode do 300-400 evra, organizovanje kroz pravno lice je potpuno neisplativo iz razloga što neke fiksne mesečne obaveze iznose minimum 150 evra, što opet u procentima ispada oko 50 odsto njihovog prihoda.

Za one koji prihoduju veće iznose na raspolaganju su dva najčešća oblika organizovanja pravnog lica, preduzetnik i d.o.o.

Potpisivanje ugovora
Foto: Pixabay.com

Preduzetnik je fizičko lice koje se registruje kod Agencije za privredne registre radi obavljanja delatnosti. Neke od prednosti preduzetnika (sa aspekta frilensera) su jednostavna registracija, jednostavno i brzo gašenje preduzetnika, mogućnost privremenog prekida delatnosti u mesecima kada fizičko lice ne radi (ne obavlja delatnost) pa tada nema ni obavezu plaćanja poreza i doprinosa.

Takođe, preduzetnik na raspolaganju ima i nekoliko oblika oporezivanja. Može izabrati paušalno oporezivanje, koje podrazumeva da se porez i doprinosi plaćaju na unapred određenu osnovicu prema Rešenju poreske uprave ili preduzetnik knjigaš.

„Poresko opterećenje zavisi od šifre delatnosti i visine prihoda koje preduzetnik ostvaruje. Preduzetnik zaista jeste povoljan oblik organizovanja za frilensere, posebno za one koji nemaju stalne klijente i stabilne mesečne prihode. Međutim, preduzetnik sa sobom nosi jednu veliku manu, a to je problem koji se zove test samostalnosti“, objašnjava Gordana Aritonović, poreski savetnik iz PSK Accounting agency.

Foto:Gordana Aritonović/PSK

Počev od marta 2020. godine počeo je da se primenjuje tzv test samostalnosti, koji podrazumeva da na osnovu devet kriterijuma budući preduzetnici testiraju svoju samostalnost u odnosu na nalogodavca (klijenta).

Naša sagovornica kaže da suština testiranja samostalnosti podrazumeva da budući preduzetnik prođe kroz ovih devet kriterijuma i po svakom kriterijumu odredi da li je samostalan u odnosu na klijenta. Ukoliko utvrdi da nije samostalan po pet ili više kriterijuma, onda preduzetnik ne može da radi za klijenta kao preduzetnik, već saradnju može nastaviti kao fizičko lice ili kroz d.o.o.

Ako preduzetnik ne prođe test samostalnosti dužan je da plati porez na drugi prihod u visini od 20 procenata, kao i pripadajuće PIO doprinose u visini od 25,5 odsto, bez ikakvih normiranih troškova.

Rizik od pada testa samostalnosti preduzetnika koji radi za stranog klijenta može koštati dodatnih 45,5 na svaki ostvareni priliv, bez obzira na to da li su uredno izmirivane obaveze.

„Od kada je test samostalnosti počeo da se primenjuje, veliki broj preduzetnika koji se bave IT delatnošću poslovanje su nastavili kroz d.o.o pravnu formu“, navodi Aritonović.

 • Jovan Krstic

  20.2.2021 #1 Author

  Nije samo u pitanju test samostalnosti nego i visina prihoda. Vecina frilensera zaradjuje do 500 dolara mesecno i za njih je neizvodljivo u praksi da predju u preduzetnike cak i da zele to.

  Odgovori

  • Grkuapsu

   20.2.2021 #2 Author

   Zašto neizvodljivo? Mislim zakonski?

   Odgovori

   • Viki

    24.2.2021 #3 Author

    Ne zakonski nego cemu raditi ako sve ide poreskoj. Samo smisljaju kako da nas spotaknu da ne mozemo zaraditi a moramo njima dati.

    Odgovori

  • Sasa

   22.2.2021 #4 Author

   To sa testom samostalnosti je za nas buraniju. Koji je stranacki direktor uopste zavrsio srednju skolu, a kamo li fakultet regularno? Sta je sa direktorima koji su upropastili C market, Centroslaviju, Agrovojvodinu, Novkabel…. Sve one firme od kojih je zivela Srbija, da li su oni polagali test samostalnosti? Ko je u skupstini ista polagao? Maltretiraju mlade ljude koji bi da rade, a gaje rak drustva.

   Odgovori

 • Nn

  20.2.2021 #5 Author

  Ma nama uopšte nije pitanje šta ćemo na dalje, ima kakav takav izbor, problem je ovo unazad, jer niko nije birao taj model poslovanja, sada su ga izmislili (kategorija ostalo, podkategorija ostali prihodi) pa hoće 5god unazad po sumanutim uslovima koje niko normalan ne bi odabrao.

  Odgovori

  • Sasa

   22.2.2021 #6 Author

   Napravite usruzenje, asocijaciju i angazujte advokate u zajednicku tuzbu. Terajte do suda u EU. Ako idete regularno to ce ici sporo, ali mozete angazovati stranu ekipu koja bi mogla da podnese tuzbu u nekoj zemlji EU (Srbija je pristupila pregovorima sa EU i pogleze zakonima bilo koje zemlje u EU) gde se vodi racuna o privredi, to ce Vam advokati najbolje reci gde da to uradite. Dobicete Sud vrlo brzo i drzava ce morati da plati i troskove sudjenja, a stranacka bratija ce ostati bez haraca.

   Odgovori

 • Miki

  20.2.2021 #7 Author

  Živeti odnosno raditi u Srbiji je neisplativo, samo što par miliona ljudi to nikako da skonta.

  Odgovori

  • Tina

   24.2.2021 #8 Author

   Ja znam ali nisam uspela nista ustedeti da bih imala s cime pobeci odavde. Jedva sam prezivljavala sa onim sta zaradim ali sa nadom da cu u buduce vise zaraditi. Kakvu motivaciju imam sad?

   Odgovori

 • Gazda

  22.2.2021 #9 Author

  Vecina drzava ne oporezuje prihode iz inostranstva. Zasto se malo ne raspitate i dogovorite sa ambasadama latino americkih drzava gde postoje rajevi na zemlji i gde moze lagodno da se zivi sa 500 dolara mesecno?
  Mozete i grupne dogovore da napravite pa koja zemlja da bolje uslove, a sve zele ljude poput vas.
  Ocigledno je da je ovo sto se radi cisto unistavanje grane koja Donosi ogroman profit nasoj ekonomiji. Verujem da je to naredjeno iz EU prvenstveno Nemacke kojoj smeta nas IT sektor.
  Zato pamet u glavu i put pod noge.

  Odgovori

  • Lea

   24.2.2021 #10 Author

   Davno bih ja otputovala da sam mogla usparati od posla. Sad su vecinu nas priterali uza zid i iskoristili pandemiju da bi nad nama izvrsili genocid.Turci su bili mnogo bolji bili. Harac je bio samo 10%.

   Odgovori

 • Sasa

  22.2.2021 #11 Author

  Frilenseri bi trebali da se udruze u asocijaciju i da zajednickom tuzbom prema drzavi isteraju svoje. Ja imam doo i preduzetnicku radnju i nameti su nenormalno visoki. Sam radim, za neku moju bazu klijenata – kupaca mog softvera. Svugde u okruzenju su nameti nizi i benefiti su veci. U Sloveniji je placanje ka drzavi 500 eur za prihode do 80.000 eur. Prve godine placate 50%, pa 75% tek trece godine placate ceo iznos ALI nakon 5 godina Vasa penzija je 150 eur!!! Nakon 30 godina rada imate penziju 900 eur i zdravstvenu zastitu u celom svetu!!! U Srbiji bi za tu vrednost placanja imao penziju 25.000 dinara. Ne vidim razlog zasto bi privatnici i frilenseri trebalo da finansijraju stranacke neradnike u drzavnim firmama. Drzava podize cene troskova zivota i funkcionisanja firmi, imamo najvise cene u Evropi goriva, hrane, licne higijene…, a najgori kvalitet. Drzava zatire privredu, namece parafiskalne namete opet za stranacke neradnike kroz razne agencije, komore (Privredna, komitete (za bezbednost saobracaja)…. Koja od tih institucija koje su na grbaci
  privatnika direktno pomaze razvoje provrede ? Ni jedna! Drzava uzima nas novac i daje ga stranim kompanijama koje su nam direktni konkurenti. Ja sam privatnik od 1992 godine i imam savet za mlade ljude koji bi da rade za sebe: ako ne mozete da pobegnete odave, onda otvorite racune preko u zemljama koje to omogucuju za nerezidente ili otvorite firme preko. U Slo imate cak i da rentirate adresu – firktivno se vodite da zivite tamo, firma prima sva pisma i posiljke upucene na Vasu adresu , skenira ih i prosledjuje mailom. Niste u obavezi da zivite tamo. Vecina zemalja omogucuije nesto slicno. Uzmite platne kartice za koje se moze slobodno vezati racun, da ne zavisite od neke banke i neka Vam uplacuju na takve racune. Ovde cete moci da dizete novac na bankomatima (uz vecu proviziju, nego da je karica neke banke odavde) i da kupujete robu. Lada je drzava maceha onda se prema njoj treba tako i odnositi.

  Odgovori

  • Ljubo

   23.2.2021 #12 Author

   Sve si rekao. Samo da ti zahvalim na komentaru

   Odgovori

  • Mmm

   25.2.2021 #13 Author

   Kako ide to sa platnim larticama, preciznije?

   Odgovori

 • VladimirNS

  23.2.2021 #14 Author

  Sta jos ovde stoji iza kulisa? DOPRINOSI

  Niko ne prica da ja ako predjem u preduzetnike, da bi sebi omogucio egzistenciju onda moram da dam i platu… a ako dam platu moram da platim doprinose koji su i do 70 posto. Dakle ako zelim 30.000rsd, ja na to moram da platim jos 21.000 – 22.000 rsd doprinose. Sto znaci BRUTO oko 52.000 rsd i ja vec nemam od cega da zivim tj. imam mnogo manje od cega da zivim. U sustini ovde tebe drzava primorava i na to. Pored poreza, koji ti jeste manji za pravno lice od freelansinga (kad ga uvedu za freelansere) drzava sebi osigurava priliva novca kroz ogromne doprinose.

  Dakle kako ja vidim stvari:
  1. Drzava kao prvo zeli da popuni prazan budzet uzimajuci retroaktivno pare. Na red su dosli frelaneseri da spasavaj ubudzet.
  2. Zeli da postanes preduzetnik (da udjes u sistem) i primorava te da placas porez ali i da placas ogromne doprinose.
  3. Ako ne zelis tacku 2. ugusice te ogromnim porezima za freelansere.

  Pa hajdemo realno… Ja koji mesecno od frelansinga zaradim 400 do 500 eura, kada platim one postotke sa pocetka ovoga texta, dozivljavam to kao zelju drzave da me ugusi. Da mi oduzme pravno na egzistenciju.

  Sta ako ja vise ne zelim da placam doprinose? Imam 25 godina staza i to mi je dovoljno. Zelim recimo samo zdravstveno da placam sto mogu tako sto cu otici u PIO fond i podneti zahtev da mesecno sam, kao fizicko lice placam zdravstvo i na taj nacin imam overenu knjizicu.

  Nemam nista protiv, uvedite porez za frelansere. Sve ste zivo oporezovali pa i nezdravi vazduh koji disemo ali nas nemojte ubijati ogromnim porezima i na taj nacin kaznjavati sto ne zelimo da dodjemo pod vasu cizmu. Ja to tako vidim. Nisi u sistemu, sad ces patiti.

  Ljudi…. doprinosi su ogromni. Ja sam bio preduzetnik oko godinu dana i pokajao sam se za sva vremena. A gde je jos knjigovodja + sve pijavice koje vam se nakace od prvog dana kako se registrujete u APR-u. Pa trebace vam oko 65.000 rsd svaki mesec ako sebi date platu 30.000rsd + doprinosi + knjigovodja (meni je bio 6.000rsd) + odrzavanje racuna + porez. Ja sam placao 660 rsd odnosenje smeca gradskoj cistoci za nista. Samo zato sto sam bio pravno lice. Radio iz stana. To je uzas.

  Ili ce se iznaci neko resenje do kraja godine ili ce biti jos puno gladnih u ovoj raspaloj drzavi.

  Odgovori

 • Marta

  23.2.2021 #15 Author

  Ako je osoba radi za inostranu firmu ,americka firma je konkretno u pitanju ,a posrednik izmedju americkog poslodavca i navodno zaposlenog je agencija ,firma sa sedistem u regionu i ako taj posrednik uplacuje novac na racun zaposlenog ali bez naznake da se radi o prilivu na racun na osnovu zarade ,da li u tom slucaju zaposleni moze uopste da ima obavezu placanja poreza?

  Odgovori

 • Tina

  23.2.2021 #16 Author

  Procitala sam sve komentare i apsolutno se slazem

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...