Upisivanje pola vlasnika preduzeća biće obavezno pri registraciji u APR-u

Izmene Zakona u korist preduzetnica u Srbiji

PoslovanjePreduzetnik

1.12.2021 10:46 Autor: Ljiljana Begović 0

Izmene Zakona u korist preduzetnica u Srbiji Izmene Zakona u korist preduzetnica u Srbiji
Od 1. juna 2022. godine u Registar privrednih subjekata kao predmet registracije biće upisivan i podatak o polu vlasnika, direktora i članova privrednih društava... Izmene Zakona u korist preduzetnica u Srbiji

Od 1. juna 2022. godine u Registar privrednih subjekata kao predmet registracije biće upisivan i podatak o polu vlasnika, direktora i članova privrednih društava i preduzetnika što će omogućiti precizan uvid u broj kompanija čije su vlasnice žene, bolju statistiku i efikasnije formulisanje državnih programa podrške namenjenih privrednicama. Ova izmena naći će se u Zakonu o privrednim društvima, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije (PKS).

Prema podacima Agencije za privredne registre u Srbiji trenutno posluje 32.733 privrednih društava čiji su osnivači žene i 96.949 preduzetnica.

Usvajanje inicijative da se u Registar privrednih subjekata upiše i pol vlasnika i njena primena od juna 2022. godine olakšaće PKS praćenje poslovanja privrednica, praćenje statistike o broju osnovanih/ugašenih privrednih društava osnovanih od strane žena, zastupljenost sektora i delatnosti poslovanja.

Analize koje PKS bude kreirala će doprineti, između ostalog, definisanju obima ovog sektora i u skladu sa time definisanje programa podrške privrednicama, podizanju kapaciteta privrednica, kao i promovisanju sektora ženskog preduzetništva.

Direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić za naš portal kaže da se poslednjih godina dosta obraća pažnja na preduzetnice u Srbiji, jer one predstavljaju snažan resurs novog zapošljavanja.

“Privredna komora Srbije zajedno sa našim sektorom obezbedila je čitav niz besplatnih usluga koje predstavljaju snažnu podršku poslovanju preduzetnica”, navodi Simanić.

žene
Foto: Unsplash.com

Ona dodaje da je žensko preduzetništvo prepoznato kao veliki ekonomski potencijal, pa je potrebno konstantno ohrabrivati preduzetnice da započnu sopstveno poslovanje, da se ugledaju na već uspešne privrednice i slede njihove primere, ali i da kvalitetno iskoriste finansijsku pomoć koja je za njih opredeljena.

U okviru programa koje nudi PKS, početnice u poslu mogu dobiti podršku i znanje u oblastima kao što su nabavka opreme, programi za započinjanje posla, trajna obrtna sredstva, tekuća likvidnost.

“Ono na čemu ćemo insistirati u narednom periodu su digitalizacija poslovnih procesa, inovacije i besplatne edukacije. Smatramo da na taj način možemo pomoći našim preduzetnicama da njihovi biznisi budu konkurentni i održivi na duži rok“, ističe Simanić i dodaje da su preduzetnicama na raspolaganju programi finansijske podrške koji se realizuju preko Fonda za razvoj Republike Srbije, kao i preko Razvojne agencije Srbije.

Prema podacima kojima raspolaže PKS, u Srbiji posluje 31 odsto firmi koje vode žene, a najveća prepreka i dalje im je nedostatak finansijskih sredstava, kako za započinjanje posla, tako i za unapređenje poslovanja i nabavku opreme.

Podsetimo, Centar za programe podrške privredi i MMSPD PKS uputio je inicijativu Ministarstvu privrede da se u Registar privrednih subjekata upiše i podatak o polu vlasnika, direktora i članova privrednih društava i preduzetnika.

Inicijativa je usvojena i Članom 1 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima dopunjen je član 9a Zakona o privrednim društvima, kojim je uveden pol kao obavezan podatak o licu koji se u skladu sa ovim zakonom registruje. U cilju adekvatne tehničke pripreme u Agenciji za privredne registre, propisana je odložena primena ovog člana – od 1. juna 2022.godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...