NADA ZA EKONOMSKI OPORAVAK U DRUGOM KVARTALU Fokus na investicijama i reorganizovanju državnih preduzeća ključ privrednog rasta, kaže Đogović

AnalizaIntervjuIzdvajamoU fokusu

6.1.2021 10:03 Autor: Ljiljana Begović 0

NADA ZA EKONOMSKI OPORAVAK U DRUGOM KVARTALU Fokus na  investicijama i reorganizovanju državnih preduzeća ključ privrednog rasta, kaže Đogović NADA ZA EKONOMSKI OPORAVAK U DRUGOM KVARTALU Fokus na  investicijama i reorganizovanju državnih preduzeća ključ privrednog rasta, kaže Đogović
Godina u kojoj su najaktuelniji bile pandemija i duboka ekonomska kriza koja je u mnogim zemljama izazvala nezapamćene recesije, ostaviće traga i u 2021.... NADA ZA EKONOMSKI OPORAVAK U DRUGOM KVARTALU Fokus na  investicijama i reorganizovanju državnih preduzeća ključ privrednog rasta, kaže Đogović

Godina u kojoj su najaktuelniji bile pandemija i duboka ekonomska kriza koja je u mnogim zemljama izazvala nezapamćene recesije, ostaviće traga i u 2021. za koju se smatra da će biti optimističnija i doneti blagi oporavak.

Kada je reč o Srbiji, naša zemlja nije doživela ogroman ekonomski pad, ali će i domaćoj privredi biti potrebno vreme da stane na noge.

„Sam start 2021. godine biće sumoran, uz nadu da će ipak do postepene stabilizacije ekonomskih tokova doći na proleće, a posebno u drugom delu 2021. godine“, kaže za Biznis rs. mr. Saša Đogović autor publikacije Makroekonomska kretanja u Srbiji.

Foto:Printscreen/youtube

Naš sagovornik smatra da je vrlo važno da se srpska vlada fokusira na jačanje kapitalnih investicija, kako onih infrastrukturnih, tako i u oblasti zaštite životne sredine, kako bi se na taj način podizale domaće privredne aktivnosti.

„Takođe, javna preduzeća moraju da se reorganizuju i prevedu na tržišni stil upravljanja, jer sa postojećim ona predstavljaju otuđeno tkivo od domaće ekonomije, kojima nije u fokusu opšti nego lični ili grupni interes. Samo korporatizovana javna preduzeća mogu da obezbede nove izdašnije investicije i poguraju u znatno većoj meri ukupne investicije u zemlji, pa i one koje se tiču zaštite životne sredine“, navodi Đogović.

Žena na poslu
Foto: Unsplash.com

Jedan od uslova bržeg oporavka privrede jeste da se da primat ulaganjima u nove tehnologije i inovacije koje se mogu komercijalizovati i kroz javno-privatna partnerstva, a posebno inovacije iz biomedicine i ekologije.

Makroekonomska stabilnost je trenutno neupitna, ali može biti narušena ukoliko se zaoštri pandemijska kriza tokom prvih 4-5 meseci 2021. godine.

„Ako bi se to desilo moglo bi uzrokovati i potrebu za dodatnim zaduživanjem države, moguće i rezanjem nekih kapitalnih izdataka, a to bi onda poguralo javni dug zemlje na više kote, što bi u uslovima pojačanog nekomercijalnog rizika, moglo da poljulja izglede i ocene kreditnog rejtinga zemlje“, zaključuje Đogović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...