posledica spora koji traje več mesecima

Airbus potvrdio otkazivanje katarske porudžbine aviona

BiznisSvetVesti

9.9.2022 10:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Airbus potvrdio otkazivanje katarske porudžbine aviona Airbus potvrdio otkazivanje katarske porudžbine aviona
Kompanija Airbus je potvrdila da je opozvala preostale avione iz velike narudžbine iz Katara. Do promene planova došlo je zbog ugovornog spora sa zalivskim... Airbus potvrdio otkazivanje katarske porudžbine aviona

Kompanija Airbus je potvrdila da je opozvala preostale avione iz velike narudžbine iz Katara. Do promene planova došlo je zbog ugovornog spora sa zalivskim prevoznikom Qatar Airways, piše Reuters.

“Airbus potvrđuje da je uklonio 19 aviona A350 iz planova za isporuku Qatar Airwaysu“, izjavio je portparol kompanije. Katarski avio-prevoznik nije odgovorio na upti novinske agencije.

Do spora je došlo je kada je regulatorno telo za civilni saobraćaj iz arapske države krajem prošle godine zabranilo let jednom avionu proizvedenom u fabrici Airbusa, zbog navodnog rizika usled “ofarbanog dela koji se ljuštio i ispod koga su bili opasni metalni opiljci i korozija”.

Iako je Evropska agencija za avio-bezbednost (EASA) odbacila ove tvrdnje, Qatar Airways je tražio odštetu od čak milijardu dolara.

Airbus je saopštio da je rezervisao porudžbine za 843 aviona između januara i avgusta, ili ukupno 637 nakon otkazivanja, uključujući rutinska poništavanje porudžbina od strane kupaca, kao i redak slučaj otkazivanja od strane proizvođača o kome je reč.

Evropska kompanija je Isporučila 382 aviona u istom periodu, ili ukupno 380 nakon odbitka dva aviona A350 napravljena za ruski Aeroflot, koje je nemoguće isporučiti zbog sankcija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...