U početku samo za hitne potrebe

Apple dodaje komunikaciju sa satelitima u svoje uređaje

Hi-techLifestyleSvetVesti

31.8.2021 08:11 Autor: Gordana Bulatović 0

Apple dodaje komunikaciju sa satelitima u svoje uređaje Apple dodaje komunikaciju sa satelitima u svoje uređaje
Napor kompanije Apple Inc. da uvede satelitske mogućnosti u svoje iPhone modele biće usredsređen na alarmantne situacije, omogućavajući korisnicima da šalju tekstove hitnim službama... Apple dodaje komunikaciju sa satelitima u svoje uređaje

Napor kompanije Apple Inc. da uvede satelitske mogućnosti u svoje iPhone modele biće usredsređen na alarmantne situacije, omogućavajući korisnicima da šalju tekstove hitnim službama i prijavljuju saobraćajne udese u područjima bez pokrivenosti mobilnom mrežom.

Kompanija razvija najmanje dve povezane hitne funkcije koje će se oslanjati na satelitske mreže, sa ciljem da ih objavi u narednim verzijama iPhone uređaja, kaže neimenovani izvor za Bloomberg.


Apple godinama radi na satelitskoj tehnologiji, a njegov razvojni tim istražuje koncept najmanje od 2017. godine. Spekulacije da će sledeći iPhone imati satelitske mogućnosti pojačane su ove nedelje nakon što je analitičar TF International Securities Ming Či Kuo rekao da će pametni telefon verovatno raditi u frekvencijskom opsegu koji je u vlasništvu američke kompanije Globalstar Inc, koja upravlja mrežom satelita u niskoj Zemljinoj orbiti.

To je dovelo do pretpostavke da će iPhone postati nešto slično satelitskom telefonu, oslobađajući korisnike od oslanjanja na zemaljske telekomunikacione mreže. Ali plan kompanije je u početku ograničenijeg obima, sa fokusom na pomaganje klijentima u rešavanju kriznih situacija.

Iako bi sledeći iPhone mogao imati hardver potreban za satelitsku komunikaciju, verovatno ove funkcije neće biti dostupne pre sledeće godine. Predstavnik kompanije Apple odbio je da komentariše za Bloomberg.

Prema saznanjima novinske kuće, prva komponenta, nazvana hitna poruka putem satelita, omogućiće korisnicima da šalju SMS-ove hitnim službama i kontaktima preko satelitske mreže kada nema dostupnog zemaljskog signala. Ta funkcija će biti integrisana u aplikaciju Messages kao treći protokol – pored standardnih SMS-ova i iMessage-a, i pojavljivaće se sa sivim oblačićima poruka umesto zelene ili plave. Druga funkcija će biti alat za izveštavanje o velikim hitnim slučajevima, poput pada aviona ili potonulih brodova, takođe uz korišćenje satelitske mreže.

Alatka za slanje tekstualnih poruka putem satelita, kodnog naziva Stevie, ograničiće poruke na kraću dužinu. Tekstovi će se automatski proslediti na telefon kontakta za hitne slučajeve, čak i ako je uključeno podešavanje „ne ometaj“. Jedan planirani dizajn će omogućiti korisniku da pošalje poruku upisivanjem „Emergency SOS“ gde bi trebalo da se unese ime kontakta. Osim isporuke tekstova, usluga će eventualno moći da obradi i pojedine telefonske pozive.

Takva opcija će biti korisna u područjima kao što su planine ili udaljena jezera, gde pokrivenost 4G ili 5G može biti nedostupna. Kao deo svojih širih napora, Apple je čak razmišljao o eventualnom postavljanju sopstvenih satelita, ali ova funkcija će se verovatno oslanjati na postojeće mreže drugih kompanija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...