Veliki su izgledi da će se dogoditi recesija

Bivši ministar finansija SAD predlaže povećanje poreza i smanjivanje carina

BankeNovacSvetVesti

25.7.2022 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bivši ministar finansija SAD predlaže povećanje poreza i smanjivanje carina Bivši ministar finansija SAD predlaže povećanje poreza i smanjivanje carina
Bivši američki ministar finansija Lorens Samers (Lawrence Summers) rekao je da zvaničnici Federalnih rezervi moraju da ostanu odlučni u svojoj nameri da uguše inflaciju... Bivši ministar finansija SAD predlaže povećanje poreza i smanjivanje carina

Bivši američki ministar finansija Lorens Samers (Lawrence Summers) rekao je da zvaničnici Federalnih rezervi moraju da ostanu odlučni u svojoj nameri da uguše inflaciju koja se pokazuje upornom na najvišem nivou u poslednje četiri decenije. “Potrebna nam je snažna akcija centralne banke“, rekao je Samers, gostujući u nedelju na CNN-u.

Dok je Samers istakao da je “ohrabren posvećenošću Feda da smanji inflaciju, s druge strane doveo je u sumnju verovatnoću “mekog sletanja” za američku ekonomiju, rekavši da je to, zapravo, “veoma malo verovatno“.

Očekuje se da će predsednik Feda Džerom Pauel  (Jerome Powell) i njegove kolege odobriti još jedno povećanje od 75 baznih poena ove nedelje nakon što su u junu podigli stope najviše od 1994. godine. Takođe se očekuje da signaliziraju svoju nameru da nastave sa rastom ključnih kamata u narednim mesecima.

Pauel je rekao da bi neuspeh u obnavljanju stabilnosti cena bio “veća greška“ od guranja Sjedinjenih Američkih Država u recesiju, za koju je nastavio da tvrdi da Savezni komitet za otvoreno tržište može da izbegne.

“Veoma je velika verovatnoća recesije kada smo već bili u ovakvoj situaciji“, rekao je Samers, profesor sa Univerziteta Harvard i stalni analitičar Bloomberg televizije. “Recesija je u suštini uvek usledila kada je inflacija bila visoka, a naša zaposlenost niska.”

Indeks potrošačkih cena u SAD je u junu porastao za 9,1 odsto u odnosu na godinu ranije. Tri četvrtine roba i usluga u korpi CPI poraslo je po godišnjoj stopi od više od četiri procenta u junu od maja.

Američka vlada takođe može učiniti više da stavi inflaciju pod kontrolu, rekao je Samers, ponavljajući argument da Kongres poveća poreze. Potencijalne vladine mere uključuju ukidanje carina na uvoz, snižavanje cena lekova, poboljšanje energetske politike i smanjenje budžetskog deficita, rekao je bivši ministar finansija.

“Možemo mnogo da uradimo da obuzdamo ili kontrolišemo inflaciju“, rekao je on. „Ali ako nastavimo sa politikom zabadanja glava u pesak, koju smo imali 2021. godine, kasnije će nas posledice mnogo, mnogo više boleti”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...