Farmeri voljni da koriste nove tehnologije

Brazilska poljoprivreda okrenuta ekologiji

AgrobiznisBiznisSvetVesti

5.10.2021 18:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Brazilska poljoprivreda okrenuta ekologiji Brazilska poljoprivreda okrenuta ekologiji
Nakon što je Vlada Brazila objavila fotografiju farmera koji drži lovačku pušku u toku proslave Dana poljoprivrednika ranije u toku godine, reakcija je bila... Brazilska poljoprivreda okrenuta ekologiji

Nakon što je Vlada Brazila objavila fotografiju farmera koji drži lovačku pušku u toku proslave Dana poljoprivrednika ranije u toku godine, reakcija je bila brza.

Među prvima se javio predsednik Agrobiznis asocijacije Brazila Marselo Brito (Marcello Brito), koji je uputio kritiku na vladin arhaični pristup poljoprivredi, Financial times.

Britove stavove dele mnogi poljoprivrednici u Brazila, države koja je najveći proizviđač velikog broja prehrambenih namirnica, uključujući kafu, soju, šećer i teleće meso. Pre svega, brazilski farmeri smatraju da je veliki napredak kada je u pitanju tehnologija i održivost zemljišta pomračen nepotpunim podacima vlade o životnoj sredini.

Od kada je Žair Bolsonaro došao na vlast 2019. godine, mnogi Brazil doživljavaju kao ekološkog zločinca, prvenstveno zbog seče amazonske prašume od ruku rančera, ilegalnih rudara, otimača zemlje i špekulatora.

Neki veći proizvođači soje takođe su kritikovani zbog čišćenja ovog dela zemlje, tako ugrožavajući domorodačke zajednice i resurse vode poput Mato Grosa na zapadu Brazila.

Prihod poljoprivrednog sektora u Brazilu je 83 milijarde dolara, a većina zemljoradnika prepoznaje da ulazak na tržište uglavnom zavisi od njihove posvećenosti ekološkim metodama proizvodnje i od tehnologije koja to podržava.

Čim se pojavila ova vrsta zahteva pojavilo se na hiljade agrotehnoloških kompanija koje su donele inovacije kao što proces proizvodnje uz pomoć veštačke inteligencije i biološki kontrolori, prirodni organizmi koji zamenjuju herbicide i pesticide.

Koza jede iz ruke
Foto: Unsplash.com

Broj agrotehnoloških kompanija u Brazilu je porastao 40 odsto, odnosno za 1574, između 2019. i 2020. godine, navodi grupa za poljoprivredna istraživanja Embrapa.

Najambicioznije firme fokusirane su na smanjenje emisije ugljenika i već imaju nekoliko obećavajućih postignuća, koja su upravo došla na tržište. Među njima su dodaci ishrani koji mogu da eliminišu metan iz organizma goveda, kao i tehnike regeneracije koje povećavaju procenat ugljenika u zemljištu.

Prošlog meseca Brazil je postao prva zemlja na svetu koja je odobrila korišćenje dodataka u ishrani goveda za smanjivanje emisija metana za skoro 55 odsto.

Prema podacima Svetske banke, samo iz Latinske Amerike dolazi skoro 9,5 odsto emisija metana nastalog u procesu poljoprivredne proizvodnje.

Razvijan preko deset godina i u 45 probnih varijanti, dodatak po imenu Bovaer koristi nitrat i alkohol biološkog porekla kako bi uklonio mikroorganizme koji proizvode metan u digestivnom traktu goveda. Studije pokazuju da dodatak smanjuje emisije metana od 30 do 55 odsto.

Trenutno se radi na istraživanju crvenih algi, koje su potencijalno još bolji dodatak jer mogu da uklone čak do 80 odsto emisija metana.

Brazilski farmeri, koji kažu da za organske proizvode kupci treba da izdvoje više novca, jedva su dočekali ove inovacije i veruju da će ovo uticati i na proizvođače koji su manje ekološki svesni.

Kako kaže vlasnik farme bez ugljenika u blizini Sao Paola Luiz Laranja, stvar je veoma jednostavna. Ako tržište odluči da plati, biće i farmera zainteresovanih da ulože u dodatke hrani kako bi povećali vrednost svojih proizvoda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...