ispunjena većina ciljeva iz aktuelnog aranžmana

Brnabić sa MMF: Vlada će u novoj krizi maksimalno zaštititi građane i privredu

SrbijaVesti

18.3.2022 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Brnabić sa MMF: Vlada će u novoj krizi maksimalno zaštititi građane i privredu Brnabić sa MMF: Vlada će u novoj krizi maksimalno zaštititi građane i privredu
Premijerka Srbije Ana Brnabić je u razgovoru sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) poručila da će vlada pokušati da smanji na minimum uticaj globalne krize i... Brnabić sa MMF: Vlada će u novoj krizi maksimalno zaštititi građane i privredu

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u razgovoru sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) poručila da će vlada pokušati da smanji na minimum uticaj globalne krize i da će maksimalno zaštiti i građane i privredu.

Ona je na sastanku u petak ocenila da je ispunjena većina ciljeva iz aktuelnog aranžmana Srbija sa MMF-om i dodala da se nada da će i naredna vlada nastaviti da sprovodi reforme i dobro sarađuje sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, saopštila je vlada Srbije.

Brnabić je rekla da je važno sprovesti reforme javnih preduzeća, pogotovo onih iz energetskog sektora, što se posebno pokazalo za vreme krize.

Članovi Misije MMF-a, koju predvodi Jan Кes Martejn, saglasili su se da su za EPS sada posebno važne investicije, kako bi spremni dočekali narednu zimu, ali i efikasan menadžment.

Premijerka je, na sastanku u okviru druge revizije aranžamana sa MMF-om, istakla važnost reforme Poreske uprave, kao i priliva stranih direktnih investicija.

Navela je da su u toku razgovori sa velikim investitorima i to ocenila kao dobar pokazatelj stanja domaće ekonomije, uprkos globalnim izazovima.

Jan Кes Martejn je rekao da veruje da će se u Srbiji održati nivo kapitalnih investicija države, ali i stranih direktnih investicija.

On je dodao da je dobro što Srbija ima sopstvenu proizvodnju struje i razvijenu poljoprivrednu proizvodnju, te stoga nema toliku potrebu za uvozom tih dobara i dodao da zna da vlada ima aktivni pristup trenutnoj globalnoj situaciji i da pokušava u svakom smislu da pomogne kompanijama.

Ocenio je, kako je saopšteno, da je „impresioniran načinom na koji je AIК banka preuzela Sberbanku i da je to sprovedeno veoma brzo i efikasno“.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali, razgovarano je i o uvođenju novog sistema za obračun zarada u javnom sektoru „Iskra“, koji treba da uvede red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva.

Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om – Instrument za koordinaciju politika, koji će trajati do kraja 2023. godine. 

  • MAJALG

    18.3.2022 #1 Author

    Jadna je nasa drzava ako sa MMF-om pregovara Brnabicka, ali mislim da u ovom nasem slucaju mi samo slusamo naredbe koje primimo a da pregovora tu nema.

    Odgovori

    • VILENJAK

      20.3.2022 #2 Author

      Tako je! Biće kako oni kažu, kao i uvek. Mi se uglavnom povinujemo svima!

      Odgovori

  • STEFAN

    18.3.2022 #4 Author

    Nadajmo se da hoce ali cisto sumnjam

    Odgovori

  • GAGA

    18.3.2022 #5 Author

    Jadni smo mi, ako nas ona bude stitila…

    Odgovori

  • DANIJELA

    18.3.2022 #6 Author

    Nadam se da ce tamo i biti i da ce drzava naci neko srednje resenje.

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.3.2022 #7 Author

    Povinujemo se i radimo kako kazu…

    Odgovori

  • MAJA

    18.3.2022 #8 Author

    MMF nam vedri i oblači…Ne bi baš trebalo da je tako, imamo mi i naše unutrašnje snage

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    19.3.2022 #9 Author

    E, nasmejah se do suza. Pa ko njima još veruje?

    Odgovori

  • Milovan94

    19.3.2022 #10 Author

    U krizama nikada građani nisu bili zaštićeni već samo pojedinci.

    Odgovori

    • DANIJELA

      20.3.2022 #11 Author

      Bas tako. Za nekog vazi sve a za nekog nista.

      Odgovori

  • ZVEZDICA01

    20.3.2022 #12 Author

    Ako želiš da nas zaštitiš najbolje da odmah nestaneš!

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #13 Author

    Uvek će sve ići preko grbače naroda

    Odgovori

  • Milisavka

    20.3.2022 #14 Author

    Za sve narod ispasta

    Odgovori

  • LUKA

    20.3.2022 #15 Author

    Uvek preko nasih ledja ide sve tek cemo videti sta nas ceka

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...