Novi vozački mentalitet u Skandinaviji

Bum prodaje električnih automobila u Norveškoj

AutomobiliLifestyleSvetVesti

13.1.2022 11:59 Autor: Vladimir Jokanović 3

Bum prodaje električnih automobila u Norveškoj Bum prodaje električnih automobila u Norveškoj
Svega oko osam odsto prodatih novih automobila u Norveškoj u prošloj godini bili su sa klasičnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, dizelaši i benzinci. Dve... Bum prodaje električnih automobila u Norveškoj

Svega oko osam odsto prodatih novih automobila u Norveškoj u prošloj godini bili su sa klasičnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, dizelaši i benzinci. Dve trećine novih automobila su bili električni, a ostali hibridi, sa kombinacijom konvencionalnih i električnih motora.

Norveška je godinama svetski lider u napuštanju tradicionalnih automobila, zahvaljujući vladinim beneficijama, koje su električna vozila učinila znatno pristupačnijim, nudeći kupcima dodatne usluge, kao što su naknade za parkiranje i putarine, prenosi Ekathimerini, pozivajući se na New York Times.

I sama norveška asocijacija električnih vozila iznenađena je brzinom kojom su se kupci odrekli automobila na motore sa unutrašnjim sagorevanjem. U 2015. godini, električni automobili činili su oko 20 odsto prodaje novih automobila, a sada su „nova normalnost“. Asocijacija podseća da su Norvežani u početku bili veoma skeptični prema električnim vozilima, ali da je došlo do promene mentaliteta.


To se promenilo zbog vladine politike koja je na različite načine električne automobile učinila privlačnim za građane. Vremenom su Norvežani prihvatili ovu tehnologiju, verujući da su električna vozila idealna za njih, a tamošnja asocijacija navodi da bi ista strategija mogla uspeti i u drugim zemljama, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Subvencije za električne automobile same po sebi nisu dovoljne da povećaju prodaju električnih automobila, iako su pomogle njihovu popularizaciju u Norveškoj. Uporedo sa rastom prodaje razvijana je mreža stanica za njihovo punjenje. Automobilske kompanije, takođe, posvećuju sve više pažnje marketinškim kampanjama za električne automobile.

Sada se otvara pitanje koliko dugo će norveški vlasnici električnih automobila uživati povlastice neplaćanja parkinga i putarina. Neke lokalne samouprave nedavno su se žalile da zbog toga gube novac koji su koristili za finansiranje javnog prevoza. Norveški zakonodavci raspravljali su o smanjenju poreskih olakšica za kupovinu električnih vozila, ali će to teško ići, zbog njihove popularnosti.

  • Andrea

    13.1.2022 #1 Author

    Najbolji način da sačuvamo okolinu, nažalost koja je već zatrovana.

    Odgovori

    • JANA

      14.1.2022 #2 Author

      Sjajne povlastice i inicijativa. jedini spas

      Odgovori

  • IRINA

    14.1.2022 #3 Author

    Lepe vesti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...