Nastavlja se smanjen intenzitet trgovanja na Produktnoj berzi

Cena kukuruza u Evropi na klackalici između loših prinosa i pokrenutog izvoza iz Ukrajine

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

9.9.2022 15:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Cena kukuruza u Evropi na klackalici između loših prinosa i pokrenutog izvoza iz Ukrajine Cena kukuruza u Evropi na klackalici između loših prinosa i pokrenutog izvoza iz Ukrajine
Na domaćem robno-berzanskom tržištu i ove nedelje zabeležena je manja aktivnost učesnika. U odnosu na prethodnu sedmicu, u trgovanju na novosadskoj Produktnoj berzi ipak... Cena kukuruza u Evropi na klackalici između loših prinosa i pokrenutog izvoza iz Ukrajine

Na domaćem robno-berzanskom tržištu i ove nedelje zabeležena je manja aktivnost učesnika. U odnosu na prethodnu sedmicu, u trgovanju na novosadskoj Produktnoj berzi ipak je ostvaren nešto veći količinski i finansijski promet, a zaključen je prvi ugovor za soju novog roda.

Ukupno je trgovano 1.977 tona robe (+11,69 odsto u odnosu na prethodnu nedelju) čija finansijska vrednost iznosi 99.612.750 dinara (+2,19 procenata).

Tržište kukuruza beleži veću aktivnost u odnosu na prethodnu nedelju. Kukuruzom prošlogodišnjeg roda trgovalo se u cenovnom rasponu od 33,80 do 34,30 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 34,24 din/kg bez PDV-a, što je rast od 0,62 odsto.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je pšenica beležila primat u trgovanju, ove nedelje beleži se trgovina od samo 25 tona. Ponude na višim cenovnim nivoima, a sa druge strane, tražnja na nižim cenama nisu rezultirale trgovanjem većih količina.

Ugovor za pšenicu zaključen je po ceni od 36,00 din/kg bez PDV-a, što je ujedno i ponderisana cena za ovu nedelju. Ukoliko se uporedi sa prethodnom nedeljom, to je minimalni rast od 0,02 odsto, na nivou korekcije.

Na tržištu soje nastavlja se negativan cenovni trend. Sojom uz obračun kvaliteta se trgovalo u cenovnom rasponu od 81,50 do 81,60 din/kg bez PDV-a, dok se soja bez obračuna kvaliteta trgovala po 82,00 din/kg bez PDV-a.

Početkom nedelje bila je primetna manja ponuda, da bi krajem nedelje došlo do manjeg interesovanja kupaca za kupovinom ove uljarice i povećane ponude. Ponderisana cena iznosila je 81,55 din/kg bez PDV-a, što je pad od 0,12 odsto. Prvi ugovor za soju ovogodišnjeg roda zaključen je krajem nedelje po ceni od 80,50 din/kg bez PDV-a.

Izvor: Produktna berza Novi Sad

Zbivanja na glavnim svetskim tržištima

Na američkom tržištu pomno se iščekuje izveštaj američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) koji će biti objavljen sledećeg ponedeljka.

Tokom nedelje su cene žitarica blago rasle u Čikagu (CME), dok su cene soje snižene, usled očekivanja rekordne setve i proizvodnje u Brazilu. Rejting useva je ostao nepromenjen u odnosu na prethodnu nedelju za kukuruz (54 odsto) i soju (57 odsto).

Stanje useva kukuruza u Francuskoj pokazuje dalje pogoršanje. FranceAgriMer je snizio rejting useva za dva poena na 45 odsto, dobro do odlično. Početak žetve pokazuje sniženje prinosa. Cene kukuruza u Evropi podržava vrlo niska procena roda, zbog nedostatka vode tokom leta. Međutim, beleži se ubrzanje izvoza iz Ukrajine, naročito kopnenim putem.

Uljana repica je slabila na Evronextu zbog očekivanja dobrog roda i strahova od ekonomske recesije. Neizvesnost oko globalnog ekonomskog rasta za sada je glavna tema, što se reflektuje u opštem padu cena roba, sa izuzetkom energenata.

Dinamika crnomorskog izvoza takođe utiče na cene i zavisi od održivosti sadašnjeg koridora iz Ukrajine.

 • kaćica

  9.9.2022 #1 Author

  Verujem da ce cene biti dobre.

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.9.2022 #2 Author

  Dobro je dok je na klackalici,dok ne krene sunovrat…

  Odgovori

 • GAGA

  10.9.2022 #3 Author

  Kukuruz je najvise pogodjen susom. Moze se lako desiti da cena ode nebu pod oblake

  Odgovori

 • VERA

  10.9.2022 #4 Author

  Zbog manjeg prinosa kukuruza i cena za trgovanje će biti adekvatna.

  Odgovori

 • Dragana

  11.9.2022 #5 Author

  Valjda cemo imati da pojedemo malo hleba i uz hleb

  Odgovori

 • TATJANA

  11.9.2022 #6 Author

  Uskladiti sa trenutnim uslovima

  Odgovori

 • VILENJAK

  11.9.2022 #7 Author

  Očekivano…

  Odgovori

 • LUKA

  11.9.2022 #8 Author

  Videcemo sta ce biti sa cenama

  Odgovori

 • Boba3

  11.9.2022 #9 Author

  Sve je samo prica, pa ne proizvodi samo Ukrajna zitarice

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...