raspon u vrednosti puno se razlikuje u odnosu na zanimanja

Cena rada u američkoj kreativnoj industriji raste uprkos krizama

LifestyleSvetU fokusuVestiZanimljivosti

10.8.2022 19:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cena rada u američkoj kreativnoj industriji raste uprkos krizama Cena rada u američkoj kreativnoj industriji raste uprkos krizama
Evo dokaza koji osporavaju mit o izgladnelim umetnicima: novo istraživanje industrije platforme za pronalaženje radnih mesta Creatively sugeriše da dizajneri koji rade za američke... Cena rada u američkoj kreativnoj industriji raste uprkos krizama

Evo dokaza koji osporavaju mit o izgladnelim umetnicima: novo istraživanje industrije platforme za pronalaženje radnih mesta Creatively sugeriše da dizajneri koji rade za američke kompanije 2022. godine imaju prosečnu platu od 88 dolara po satu ili 156.000 dolara godišnje – oko 40 odsto više u poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima.

“Kreativna ekonomija nastavlja brzo da raste uprkos povećanoj zabrinutosti oko ukupne ekonomije“, rekao je Džes Veber (Jess Weber), glavni direktor za talente i razvoj Creativelya. “Kreativci kažu svoju cenu i uglavnom je dobijaju”, prenosi Quartz.

Veberova procena je zasnovana na anketi kompanije koja je obuhvatila 500 menadžera za zapošljavanje iz tehnološke, modne, medijske i reklamne industrije.

Ali postoji ključna nijansa u dobijenim nalazima. Pošto kreativni sektor obuhvata toliko mnogo oblasti, naziv “kreativac“ se koristi veoma široko – za glumce, arhitekte, kopirajtere, modne dizajnere, grafičke dizajnere, ilustratore, šminkere, videografe, proizvođače društvenih medija…

Na primer, dizajneri vešti u novim tehnologijama kao što su web 3 i metaverzum zarađuju u proseku 312.000 dolara godišnje. Poslodavci se takmiče za vrhunske talente vešte u UX dizajnu, animaciji, digitalnoj vizuelizaciji, programiranju i blokčejn tehnologiji i spremni su da im plate u proseku 150 dolara po satu. Producenti i reditelji video zapisa, kao i glumci, zarađuju slične plate, pokazuje istraživanje.

Na drugom kraju tog spektra plata, vizuelni umetnici, pevači, autori tekstova, grafički dizajneri i urednički direktori zarađuju najmanje, a neki mogu da naplate tek 25 dolara na sat.

Pre pandemije, zarada je takođe bila u velikoj meri zasnovana na nečijoj lokaciji. Najbolji kreativni direktor u Njujorku, na primer, mogao bi da zaradi 200.000 dolara, ali držanje istog posla u Baltimoru će zaraditi samo 130.000 dolara, prema najnovijoj anketi o platama agencije za kreativne plasmane Aquent.

Ali nalazi Creativelya sugerišu da rast cena za posao sa bilo koje lokacije narušava ovu skalu.

Većina anketiranih kompanija je proširila aranžmane za daljinski ili hibridni rad na svoje kreativno osoblje. Polovina poslodavaca takođe kaže da su spremniji da zaposle radnike na potpuno udaljenom mestu.

  • SUNCOKRET

    11.8.2022 #1 Author

    Mnoge delatnosti mogu da se rade na daljinu što omogućuje veliku konkurenciju ali i veliki izbor.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...