FAO registrovao rekordno poskupljenje

Cene hrane globalno porasle za 34 odsto

AgrobiznisBiznisSvetVesti

8.4.2022 11:22 Autor: Vladimir Jokanović 10

Cene hrane globalno porasle za 34 odsto Cene hrane globalno porasle za 34 odsto
Globalne cene hrane dostigle su novi maksimum, rastući najbržom stopom u poslednjih 14 godina nakon što je rat u Ukrajini doveo do nagle krize... Cene hrane globalno porasle za 34 odsto

Globalne cene hrane dostigle su novi maksimum, rastući najbržom stopom u poslednjih 14 godina nakon što je rat u Ukrajini doveo do nagle krize na tržištima žitarica i biljnog ulja. Indeks cena hrane u martu koji je objavila Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) porastao je za 34 odsto na godišnjem nivou, pomerajući rekord treći mesec uzastopno.

Ukrajina i Rusija su ključni izvoznici žitarica i suncokretovog ulja, na koje otpada oko 30 odsto globalne trgovine pšenicom. Rat je doveo do iznenadnog prekida snabdevanja iz Ukrajine i Rusije. Iako je Rusija nastavila sa isporukom pšenice, ali su sankcije zakomplikovale plaćanja što je dovelo do neizvesnosti u snabdevanju, prenosi Financial Times.

Porast cena hrane počeo je ranije zbog loše žetve prošle godine zbog lošeg vremena i naglog oporavka potražnje nakon pandemije. Oštar rast cena hrane pogodiće siromašnije zemlje, od kojih se mnoge već bore protiv uticaja pandemije Covid-19.

Mnoge zemlje na Bliskom istoku i u severnoj Africi oslanjaju se na Ukrajinu i na Rusiju za svoje žitarice i biljna ulja. Prema FAO, oko 50 zemalja zavisi od Rusije i Ukrajine za najmanje 30 odsto svojih potreba za uvozom pšenice.

Prošle godine, 36 od 55 zemalja sa krizom hrane zavisilo je od ukrajinskog i ruskog izvoza za više od 10 odsto svog ukupnog uvoza pšenice, uključujući 21 zemlju sa velikom krizom hrane. FAO je saopštio da konflikt u Ukrajini pojačava zabrinutost zbog uticaja na bezbedsnost hrane širom sveta.

„Svedoci smo sveobuhvatnog porasta cena hrane dok talasasti efekti smanjena uvoza iz Rusije i Ukrajine počinju da uzimaju maha“, rekla je zamenica generalnog direktora FAO Bet Bečdol (Beth Bechdol).

 • MIROSLAV

  8.4.2022 #1 Author

  Odlično vreme da se ulaže u domaću proizvodnju i poljoprivredu. Svaka kriza ima rešenje bitno je ko hoće da krizi, a ko hoće da rešava

  Odgovori

 • Maša

  8.4.2022 #2 Author

  Boze sacuvaj, ko prezivi-pricace

  Odgovori

 • JOVANA

  8.4.2022 #3 Author

  Strasno sta se desava

  Odgovori

 • ZVE84

  9.4.2022 #4 Author

  Veštačko poskupljenje hrane će oterati ceo svet tamo gde ne treba

  Odgovori

 • MAJALG

  9.4.2022 #5 Author

  Ocekivana vest, s’obzirom na rat koji je u toku, pitanje je samo kada ce se sve ovo zaustaviti.

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.4.2022 #6 Author

  I ovome nije kraj,sto je najgore…

  Odgovori

 • Milovan94

  10.4.2022 #7 Author

  Tek će da usledi rast cena hrane.

  Odgovori

 • DEKSI

  12.4.2022 #8 Author

  Katastrofa, nažalost sve je gore.

  Odgovori

 • MARKO7

  7.6.2022 #9 Author

  Katastrofa baš,iz dana u dan su cene sve veće…

  Odgovori

 • Lolek

  24.6.2022 #10 Author

  U globalu svi ce na dijetu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...