Trgovce brine situacija u bankarskom sektoru

Cene nafte blago porasle nakon najvećeg dnevnog pada u poslednjih osam meseci

SvetVesti

16.3.2023 10:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cene nafte blago porasle nakon najvećeg dnevnog pada u poslednjih osam meseci Cene nafte blago porasle nakon najvećeg dnevnog pada u poslednjih osam meseci
Cene nafte pale su skoro šest odsto, što je najveći dnevni pad u više od osam meseci, dok Wall Street još uvek snosi posledice... Cene nafte blago porasle nakon najvećeg dnevnog pada u poslednjih osam meseci

Cene nafte pale su skoro šest odsto, što je najveći dnevni pad u više od osam meseci, dok Wall Street još uvek snosi posledice bankrota SVB i Signature banke, a akcije švajcarskog zajmodavca Credit Suisse padaju na rekordno niske nivoe.

Teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, niža je za skoro šest odsto, na 67,48 dolara po barelu, što predstavlja njenu najnižu vrednost od decembra 2021. godine i najveći dnevni pad od 12. jula prošle godine.

Brent nafta, koja je referentna za međunarodno tržište, takođe je pala na najnižu tačku od decembra 2021. godine. Njena vrednost je pala za pet odsto, na 71,46 dolara po barelu, piše Forbes.

Na jutranjem trgovanju se beleži rast, pa se Brent naftom trguje po ceni od 74,58 dolara, dok WTI košta 68,34 dolara, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.

Ovakav pad cena uzrokovan je strahovanjima trgovaca da bi prošlonedeljni kraha dve regionalne američke banke mogao povući sa sobom čitav bankarski sistem, kao i padom tržište vrednosti većih banaka, uključujući Credit Suisse, čije su akcije na jutranjem trgovanju u sredu zabeležile značajan pad vrednosti.

Cene nafte porasle su blizu rekordnih nivoa u februaru, nakon što su Moskvi uvedene sankcije. Kako je inflacija, najviše podstaknuta cenama gasa, prošlog leta zabeležila rekordan rast, a ekonomisti počeli da upozoravaju na potencijalnu recesiju, vrednost nafte je počela da pada, dostigavši tako u septembru najniži nivo zabeležen u prethodnih osam meseci.

Vrednost ovog energenta ponovo je porasla u decembru, na 87,64 dolara, nakon što su članice Evropske unije ograničile cene nafte izvezene iz rusije na 60 dolara.

Stratezi Goldman Sachs-a tada su prognozirali da će prosečna cena Brent nafte u 2023. iznositi 110 dolara po barelu, dok je Banka Amerike predviđala rast do 100 dolara. Brent nafta od početka godine do sada nije premašila 85 dolara. 

  • MAJALG

    19.3.2023 #1 Author

    Cena nafte ipak je u padu, sto pokazuju cifre u poslednjih par meseci, ali nazalost cena kod nas ne pada i nema naznaka da ce doci u neku normalu u skorijem periodu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...