Trgovce brine mukotrpan oporavak kineske ekonomije

Cene nafte iznad 90 dolara

SvetVesti

9.9.2023 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cene nafte iznad 90 dolara Cene nafte iznad 90 dolara
Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 90,65 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište,... Cene nafte iznad 90 dolara

Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 90,65 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosila 87,51 dolara.

Cijene nafte stabilizovale su se u petak nešto iznad 90 dolara, budući da je najava Saudijske Arabije i Rusije o smanjenom snabdijevanju do kraja godine prevagnula nad naznakama slabosti u kineskoj ekonomiji.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila viša 53 centa na 90,45 dolara.

Fokus tržišta varirao je ove sedmice između najava o smanjenom snabdevanju iz Saudijske Arabije i Rusije i naznaka slabosti u kineskoj privredi.

Saudijska Arabija planira da smanjuje snabdevanje za milion barela dnevno do kraja godine, iznenadivši trgovce koji su nagađali da će produžiti odluku o smanjenom snabdijevanju samo do kraja oktobra, prenosi Mina.

Rusija se nadovezala odlukom koja predviđa smanjivanje izvoza do kraja godine za 300.000 barela dnevno.

„Saudijci će verovatno teško izbeći pad cena ako na kraju godine odluče da obnove proizvodnju“, napominju analitičari Commerzbanka u belešci.

Foto: Freepik.com

John Evans iz PVM-a je objasnio da je Rijad i te kako svestan da mora precizno odmeriti smanjivanje snabdevanja, kako ne bi poništio prve rezultate nastojanja centralnih banaka da ukrote inflaciju.

Centralne banke u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i evrozoni još nisu jasno odredile kada najeravaju da zaključe ciklus podizanja kamatnih stopa, koji je prigušio ekonomsku aktivnost i potražnju za naftom.

Trgovce brine i mukotrpan oporavak kineske ekonomije od pandemijskih ograničenja. Vlasti su pripremile podsticaje, ali na tržištu smatraju da nijesu dovoljno ambiciozni.

Kineski izvoz i uvoz pali su u avgustu zbog posustale inostrane i domaće potražnje. Svetla tačka izveštaja carinske uprave bio je skok uvoza nafte, gotovo 31 odsto, budući da Kina obično puni rezervoare čak i u periodu mlake ekonomske aktivnosti, ako su cene povoljne.

Tako su u avgustu značajno povećali uvoz sirove nafte, s obzirom na obilnu ponudu povoljnih ruskih barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak poskupio 67 centi na 92,97 dolara.

  • BIJUTI27

    9.9.2023 #1 Author

    Sreća te je bilo uvoza nafte.

    Odgovori

  • REA

    10.9.2023 #2 Author

    Sta god ,gde god,koliko god..kod nas je nafta pre sku pa!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    10.9.2023 #3 Author

    Njih brine sadasnja situacija,a nas koliko ce jos puta da poskupi kod nas..

    Odgovori

  • Emilija

    10.9.2023 #4 Author

    A kod nas tek.

    Odgovori

  • ELLA

    11.9.2023 #5 Author

    Cena nafte u granicama dugogodisnjeg okvita samo kod nas duplo skuplja sada na maksimumu koji ce biti uskoro probijen visom cenom, akcizama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...