Da li će doći do američko-iranskog sporazuma i smanjenja pritiska?

Cene nafte stabilne na nivou od 91 dolar

SvetVesti

11.2.2022 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Cene nafte stabilne na nivou od 91 dolar Cene nafte stabilne na nivou od 91 dolar
Cene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 91 američkog dolara, balansirajući između neočekivanog pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama i... Cene nafte stabilne na nivou od 91 dolar

Cene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 91 američkog dolara, balansirajući između neočekivanog pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama i američko-iranskih nuklearnih pregovora, koji bi mogli rezultirati povećanjem snabdevanja.

Na londonskom tržištu cena barela je bila gotovo nepromenjena u odnosu na prethodno zatvaranje trgovine i iznosila je 91,53 dolara. Značajnijih promena nije bilo ni na američkom tržištu, gje se barelom trgovalo po 89,71 dolara, prenosi agencija Mina.

Snažan oporavak potražnje nakon pandemije korona virusa iscrpio je globalne zalihe nafte, koje su u ključnim čvorištima pale na najniže nivoe u više godina.

U SAD zalihe su u prošloj nedelji pale za 4,8 miliona barela, na 410,4 miliona, najnižu vrednost od oktobra 2018. godine, objavilo je američko Ministarstvo energetike. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su rast za 369.000 barela.

Izveštaj Ministarstva energetike pokazao je i da su isporuke, najbolji pokazatelj potražnje, skočile u protekle četiri nedelje na čak 21,9 miliona barela dnevno usled snažne ekonomske aktivnosti u celim SAD.

Kočnica cenama bio je nastavak američko-iranskih nuklearnih pregovora u ovoj sedmici, budući da bi dogovor mogao dovesti do ukidanja američkih sankcija na iransku naftu, što bi ublažilo probleme sa snabdevanjem.

Bela kuća pokušala je u sredu da ubrza proces, poručivši Iranu da bi sporazum iz 2015. godine trebalo da bude obnovljen najkasnije za nekoliko nedelja, jer će u protivnom prilika za dogovor biti izgubljena.

„To, ipak, nije nikakva garancija da će dogovor zaista biti postignut, a budući da je snabdevanje tesno, cene će verovatno ostati povišene“, rekao je Krejg Erlam (Craig Erlam) iz konsultantske firme OANDA.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cena barela korpe nafte njenih članica iznosila 91,84 dolara, što znači da je pala 33 centa u odnosu na prethodni trgovački dan.

  • IVAN

    11.2.2022 #1 Author

    Jedna lepa vest,inace dobro je sto su se cene nafte stabilizovale.

    Odgovori

  • N.N.

    11.2.2022 #2 Author

    Sreca pa vise ne raste cena, nadam se da ce u narednom periodu ovako i ostati

    Odgovori

  • Ika

    11.2.2022 #4 Author

    Samo kod nas sve poskupljuje haha

    Odgovori

  • Milovan94

    11.2.2022 #5 Author

    Sreća naša pa su se stabilizovale, nadamo se da će tako i ostati

    Odgovori

  • ZVE84

    12.2.2022 #6 Author

    Neka rade šta hoće, samo neka smanje cene goriva! Ove su neprihvatljive.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...