Posledice afere koja je uzdrmala Wall Street

Credit Suisse izgubila 4,7 milijardi dolara, smenjeni direktori

BankeNovacSvetVesti

7.4.2021 08:45 Autor: Marko Miladinović 0

Credit Suisse izgubila 4,7 milijardi dolara, smenjeni direktori Credit Suisse izgubila 4,7 milijardi dolara, smenjeni direktori
Banka Credit Suisse je tokom prošlog meseca izgubila 4,7 milijardi dolara, zbog povezanosti sa hedž fondom Archegos, čija propast je dobrano uzdrmala Wall Street.... Credit Suisse izgubila 4,7 milijardi dolara, smenjeni direktori

Banka Credit Suisse je tokom prošlog meseca izgubila 4,7 milijardi dolara, zbog povezanosti sa hedž fondom Archegos, čija propast je dobrano uzdrmala Wall Street. Pored finansijskog gubitka, čuvena banka je smanjila prognozu za isplatu dividendi za čak dve trećine, a dva najvažnija direktora su dobila otkaze.

Direktori segmenta investicionog bankarstva Brajan Čin (Brian Chin) i direktorka odeljenja menadžmenta rizika Lara Vorner (Lara Warner) smenjeni su sa svojih funkcija, a pride nijedan član upravnog odbora ove godine neće dobiti uobičajeni bonus, saopšteno je u Credit Suisse.

Druga najveća švajcarska banka pozajmljivala je novac hedž fondu Archegos, kontroverznog Bila Hvonga (Bill Hvang). Kada je Archegos počeo mahnito da rasprodaje akcije na Wall Streetu, njegovi poverioci ostali su neisplaćeni, a među njima je najveći bio upravo Credit Suisse.

Vrednost akcija ove bankarske grupacije je tokom marta pala za gotovo 25 odsto, dok u prvim danima aprila beleže znake blagog oporavka. Iako se ne očekuju dalji značajni padovi vrednosti, pitanje je kada će se vratiti na nivo pre izbijanja afere sa Archegosom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...