Umetnost u simbiozi s tehnologijom

Dela južnokorejske umetnice menjaju pogled na budućnost

Hi-techKulturaLifestyleSvetVestiZanimljivosti

23.8.2022 20:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Dela južnokorejske umetnice menjaju pogled na budućnost Dela južnokorejske umetnice menjaju pogled na budućnost
“U poslednjih nekoliko godina društvo mi je pravila nova vrsta koja živi u vazduhu i volela bih da svi vi upoznate mog aerobnog prijatelja”,... Dela južnokorejske umetnice menjaju pogled na budućnost

“U poslednjih nekoliko godina društvo mi je pravila nova vrsta koja živi u vazduhu i volela bih da svi vi upoznate mog aerobnog prijatelja”, započela je svoj TED govor umetnica Anika Ji (Anicka Yi).

Nakon ovakvog predstavljanja na bini se pojavio i džinovski balon punjen helijumom i, pomoću rotora koji se suptilno okreću, dolepršao do umetnice. Video koji prikazuje ovu scenu pojavio se nakon nedavno održane izložbe u Italiji po imenu “Metaspora” (“Metaspre”), koja predstavlja jedinstveni pogled na interdisciplinarne prakse ove umetnice, koje uključuju bakterijske ekosisteme i materije koje vode poreklo od mikroba, piše Artnet.com.

U TED govoru Anika Ji se osvrnula i na teme kojima se bavila u svojoj prošlogodišnjoj postavci u Tejt muzeju moderne umetnosti (Tate Modern), koja je nosila naziv “Anika Ji: Zaljubljena u svet”. Kako je navela, puštajući 12 “aeroba”, lebdećih mašina koje simuliraju žive organizme, u zatvoreni prostor, želela je da stvori “akvarijum ispunjen mašinama”.

Ji je godinama radila na tome da stvori mašine koje su inspirisane prirodnim formama kao što su nomura meduza i pečurka lavlja griva, istražujući u isto vreme aspekte meke robotike koje joj mogu poslužiti u kreaciji aeroba kao i softver koji će im omogućiti da samostalno odgovaraju na dešavanja u svom okruženju i razvijaju “ličnost” na osnovu iskustva.

Kako navodi Ji, kada pogledate ove aerobe, u vama se rađa osećanje suprotno od efekta “uncanny valley”, osećaja straha i odbojnosti koji neke osobe imaju kada se nađu u blizini humanoidnih robota.

“Znate da su (aerobi) mehanički, ali imate osećaj da su živi”, kaže Ji, poredeći iskustvo sa plivanjem pored grbavog kita.

Rad ove umetnice je pokušaj da se promeni konverzacija od budućnosti mašinskog učenja i naprednih tehnologija.

“Mašine ne moraju nužno da postoje da nam služe ili da nas plaše. Iskreno se nadam da ćete razmotriti ideju da mašine mogu mnogo više od onoga što mi znamo o njima i da mogu predstavljati otelotvorenje mudrosti koju nam nudi biologija”, rekla je umetnica.

  • SUNCOKRET

    24.8.2022 #1 Author

    Bolesno, toliko su nas maltretira li sa tim virusom a sada će mo da ga uvedemo i u umetnost.

    Odgovori

  • TATJANA

    25.8.2022 #2 Author

    I umetnost nije sto je bila

    Odgovori

  • Dea

    25.8.2022 #3 Author

    Pa i kamen najobicniji da stavite na izlozbu,nasao bi se neko ko vidi neku umetnost u tome. Ona zapravo zivi samo od ljudske maste

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.8.2022 #4 Author

    No comment…

    Odgovori

  • Anna

    3.9.2022 #6 Author

    Nisam sigurna šta da mislim o ovome… bolesno, nastrano, inovativno, maštovito… ne znam…

    Odgovori

  • Moon

    3.9.2022 #7 Author

    Umetnost bas onakva kakvom je ona vidi..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...