poznati ekonomista o uticaju odluka centralnih banaka

Dno još uvek nije dotaknuto, leto donosi mnoge odgovore na tržištu kapitala

AnalizaBerzaNovacSvetU fokusuVesti

6.5.2022 19:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Dno još uvek nije dotaknuto, leto donosi mnoge odgovore na tržištu kapitala Dno još uvek nije dotaknuto, leto donosi mnoge odgovore na tržištu kapitala
Berze na najvećim svetskim tržištima kapitala pripremaju se za leto puno rasprodaja velikih obima, jer centralne banke širom sveta povećavaju kamatne stope kako bi... Dno još uvek nije dotaknuto, leto donosi mnoge odgovore na tržištu kapitala

Berze na najvećim svetskim tržištima kapitala pripremaju se za leto puno rasprodaja velikih obima, jer centralne banke širom sveta povećavaju kamatne stope kako bi pokušale da se bore protiv rastuće inflacije.

Kako kaže Brunelo Rosa (Brunello Rosa), izvršni direktor i šef istraživanja u konsultantskoj kući Rosa & Roubini, koju je osnovao zajedno sa jednim od najčuvenijih ekonomista današnjice i „propovednikom propasti“ Nurijelom Rubinijem (Nouriel Roubini), centralne banke očekuju mnogo više monetarnih pooštravanja i još loših vesti o ekonomskoj aktivnosti širom planete.

„Sada je vreme za ponovno uvažavanje osnovnih ekonomskih mehanizama koji se koriste za podsticanje rasta“, rekao je Rosa za CNBC. „Teško je tržištima da budu optimistična kada inflacija i kamatne stope brzo rastu širom sveta.“

Dow Jones Industrial Average indeks je pao za više od 1.000 poena u četvrtak, a Nasdaq Composite je pao za skoro pet odsto.

Prvobitno olakšanje zbog odluke Federalnih rezervi SAD o agresivnijem povećanju kamatnih stopa naizgled je ustupilo mesto strahovima da bi oštar ciklus obuzdavanja usijane inflacije mogao naštetiti ekonomskom rastu.

Rosa je rekao da su investitori u početku pozdravili vest da se povećanje kamatnih stopa za 0,75 odsto ne razmatra, ali je upozorio da to znači da će u narednih nekoliko meseci biti nekoliko povećanja od 0,50 odsto.

On je takođe rekao da je Banka Engleske (BoE) jedina centralna banka koja je „trenutno realna“, nakon što su kreatori politike u Londonu u četvrtak upozorili na rizike od recesije sa kojima se suočava ekonomija Velike Britanije.

„Jasno je da sve centralne banke u ovoj fazi govore o merama podizanja kamata. Ali realnost je da će mnoga zaoštravanja na kraju dovesti do ekonomske kontrakcije“, rekao je Rosa. „U zoni evra i u Sjedinjenim Američkim Državama ni izbliza ne shvataju da će zapravo doći do nekog oblika kontrakcije ekonomske aktivnosti“, zaključio je iskusni ekonomista.

 • kaćica

  6.5.2022 #1 Author

  Ovo je sve neizvesno sta ce biti sa ekonomijom.

  Odgovori

 • Milovan94

  7.5.2022 #2 Author

  Mislim da će odgovori biti jako loši i da će posledice biti ogromne.

  Odgovori

 • IVAN

  7.5.2022 #3 Author

  Znacemo mnoge odgovore na neka pitanja

  Odgovori

 • IVAN

  7.5.2022 #4 Author

  Neki kazu da je 3.svetski rat poceo.

  Odgovori

 • ZVE84

  7.5.2022 #5 Author

  I opet običan narod najveći teret nosi na leđima

  Odgovori

  • LEPOSAVA

   8.5.2022 #6 Author

   Kao i uvek …mi mali sitni i nebitni ,nista se nepitamo a najvise trpimo

   Odgovori

 • GOCA BG

  7.5.2022 #7 Author

  Posledice ce biti ogromne svakako…

  Odgovori

  • DANIJELA

   8.5.2022 #8 Author

   Pa tek ce se posledice osetiti u svakom smislu.

   Odgovori

 • TINA

  8.5.2022 #9 Author

  Svi cemo osetiti posledice rata

  Odgovori

 • MARKO7

  8.5.2022 #10 Author

  Pa relativno videćemo šta će biti i kako će biti…

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  8.5.2022 #11 Author

  Sve ide po planu novog svetskog poretka.
  Sve! Moderno ropstvo…
  „Nećete imati ništa i bićete srećni“ reče Klaus Švab sa smeškom.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  8.5.2022 #12 Author

  Ono se menja iz dana u dan, tako da, verujem da neće biti izneneđenja.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...