više faktora za zabrinutost, očekuje se dalje povećavanje kamatnih stopa u Americi

Wall Street uzdrman, Nasdaq izgubio pet odsto u jednom danu

BerzaNovacSvetVesti

6.5.2022 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Wall Street uzdrman, Nasdaq izgubio pet odsto u jednom danu Wall Street uzdrman, Nasdaq izgubio pet odsto u jednom danu
Cene akcija na Njujorškoj berzi su oštro pale u noći između četvrtka i petka po evropskom vremenu,  izgubivši sve dobitke od prethodnog dana. Indeks... Wall Street uzdrman, Nasdaq izgubio pet odsto u jednom danu

Cene akcija na Njujorškoj berzi su oštro pale u noći između četvrtka i petka po evropskom vremenu,  izgubivši sve dobitke od prethodnog dana. Indeks Dow Jones skliznuo je 1.063 boda ili 3,12 odsto, na 32.997 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,56 odsto, na 4.146 poena, a Nasdaq indeks čak 4,99 odsto, na 12.317 bodova, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Pad indeksa Dow Jones za više od 1.000 bodova njegov je najveći dnevni gubitak još od oktobra 2020. godine. Nasdaq je zabeležio najveći dnevni procentualni pad od juna 2020. i završio na najnižem nivou od kraja te godine.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 cene akcija su pale, a samo je 19 akcija od ukupno 500 iz sastava tog indeksa zabeležilo rast.

Tako su berzanski indeksi izgubili sve dobitke od srede, kada su snažno porasli jer su, činilo se, uklonjene neke neizvesnosti s tržišta, nakon što je američka centralna banka Federalnih rezervi povećala kamatne stope 0,5 odsto, u skladu s ranijim očekivanjima.

Predsednik Fed-a Džerom Pauel (Jerome Powell) kazao je da će se i na narednim sednicama razmatrati povećanje kamata 0,5 procentnih bodova kako bi se suzbila inflacija, koja se kreće na najvišim nivoima u 40 godina, ali da se povećanje od 0,75 bodova ne razmatra. On je kazao i da je američka ekonomija dovoljno snažna da bi izdržala strožu monetarnu politiku, te da očekuje ‘mekano ili mekanije’ prizemljenje ekonomije.

I dok se u sredu činilo da su Pauelove poruke pale na plodno tlo, pa su cene akcija snažno porasle, u četvrtak je usledila oštra korekcija u kojoj su berzanski indeksi izgubili sve te dobitke, pa i više.

Suosnivač Carlyle Group Dejvid Rubenštajn (David Rubenstein), kazao je da su se ulagači ‘vratili u realnost’ u vezi prepreka na tržištu i u ekonomiji, uključujući rat u Ukrajini i visoku inflaciju.

„Mi očekujemo povećanje kamata za po 0,5 odsto i u naredne dve sednice Federalnih rezervi. Smatram da zaoštravanje monetarne politike neće biti toliko da bi usporilo rast ekonomije, ali i dalje nam predstoje ekonomski izazovi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)”, kazao je Rubenštajn.

Ulagače, naime, zabrinjavaju monetarna politika, pomešani poslovni rezultati tehnoloških divova, rat u Ukrajini, usporavanje kineske ekonomije zbog novog talasa širenja korona virusa i usporavanje rasta američke ekonomije, koja je u prvom tromesečju neočekivano pala.

I na većini evropskih berzi cene akcija su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 odsto, na 7.503 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,49 odsto, na 13.902 poena, a pariski CAC 0,43 odsto, na 6.368 bodova.

  • ZVE84

    8.5.2022 #1 Author

    To za njih nije ništa, bitno je da ne izgube iznad 10%

    Odgovori

  • Milovan94

    8.5.2022 #2 Author

    Kruza je, zato je i uzdrman

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...