Tržišta kapitala uverena da će do toga doći radi obuzdavanja inflacije u evrozoni

ECB verovatno povećava kamatnu stopu za jedan odsto do oktobra

BankeEUNovacVesti

25.8.2022 08:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ECB verovatno povećava kamatnu stopu za jedan odsto do oktobra ECB verovatno povećava kamatnu stopu za jedan odsto do oktobra
Investitori na tržištu kapitala uvereni su da će Evropska centralna banka (ECB) radi obuzdavanja inflacije u evrozoni, koja se zbog rata u Ukrajini bori... ECB verovatno povećava kamatnu stopu za jedan odsto do oktobra

Investitori na tržištu kapitala uvereni su da će Evropska centralna banka (ECB) radi obuzdavanja inflacije u evrozoni, koja se zbog rata u Ukrajini bori s rastućim cenama energenata, delovati odsečnije.

Na tržištu novca smatra se da će na sastancima u septembru i oktobru kamatna stopa biti podignuta ukupno za jedan procentni poen, nakon čega će kamatna stopa na depozite iznositi takođe jedan odsto. Investitori sada prvi put iskazuju uverenost da će zaoštravanje biti tako velikog intenziteta, prenosi Bloomberg.

Inflacija izazvana cenom energenata ne zabrinjava samo evrozonu. Investitori misle da će i Banka Engleske (BoE) do kraja godine dvostruko povećati kamatnu stopu, na 3,5 odsto. Još pre samo deset dana očekivalo se da kamatna stopa neće preći tri odsto.

ECB je prekinula tradiciju davanja signala o povećanju kamatnih stopa unapred kada je prethodnog meseca za pola procentnog poena podigla troškove zaduživanja, uz najavu da će odluke donositi „od sastanka do sastanka“.

Iako trgovci procenjuju da će ECB uskoro krenuti s agresivnijom politikom, opklade ipak idu u smeru usporavanja ritma podizanja kamatnih stopa do 2023. godine. Prema predviđanjima tržišta, kamatne stopa će dva odsto dostići tek u septembru sledeće godine.

Dok se bori sa rastućom inflacijom, Evropska centralna banka će morati da uzme u obzir i pogoršavanje privrednih projekcija za evrozonu. U 19 zemalja evrozone proizvodnja je pala zbog smanjene potražnje uzrokovane rekordnim cenama energije i hrane, a sve više sektora se pridružuje tom sve mračnijem portretu ekonomskog stanja.

  • GOCA BG

    28.8.2022 #1 Author

    Ne vetovatno,nego sigurno povecava kamatnu stopu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...