Osam miliona domaćinstava obuhvaćeno mrežom brze komunikacije

Deutsche Telekom širi optički internet

EUHi-techLifestyle

13.12.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Deutsche Telekom širi optički internet Deutsche Telekom širi optički internet
Nemački telekomunikacioni gigant Deutsche Telekom značajno je ubrzao širenje svoje optičke mreže, saopštila je kompanija. Do kraja tekuće godine optička mreža trebalo bi da... Deutsche Telekom širi optički internet

Nemački telekomunikacioni gigant Deutsche Telekom značajno je ubrzao širenje svoje optičke mreže, saopštila je kompanija. Do kraja tekuće godine optička mreža trebalo bi da bude dostupna u više od osam miliona domaćinstava u Nemačkoj, što je za 2,5 miliona više nego pre godinu dana.

Mreža je proširena kako bi doprla u oko 3.500 nemačkih gradova i mesta. Deutsche Telekom je saopštio da kompanija planira da zadrži trenutni tempo širenja kako bi do 2030. godine bila dostupna u 25 do 30 miliona domaćinstava, prenosi Seebiz.

Optička vlakna smatraju se najboljom široko dostupnom tehnologijom za stabilan i brz internet. Nemačka vlada postavila je cilj da se osigura nacionalna pokrivenost optićkim vlaknima do kraja decenije.

Starije internet tehnologije, koje se i dalje široko koriste u Nemačkoj smatraju se zastarelim. Veze putem telefonoskih linija (VDSL) nestabilne su i relativno spore. Iako su televizijski kablovi bolji od tankih telefonskih žica, oni su takođe osetljivi i ne mogu da podnesu potražnju iz više domaćinstava.

Do sada se ulaganje u Deutsche Telekom optičku mrežu, vredno oko milijardu dolara, nije finansijski isplatilo, budući da mnoga nemačka domaćinstva izbegavaju ugovore o optičkim vlaknima u korist jeftinijih, ali manje kvalitetnih veza.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...