u periodu od 14 godina

Emisije gasova staklene bašte u EU ostvarile pad od 22 odsto

EkologijaEUU fokusu

23.12.2023 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Emisije gasova staklene bašte u EU ostvarile pad od 22 odsto Emisije gasova staklene bašte u EU ostvarile pad od 22 odsto
Emisije gasova staklene bašte (GHG) u Evropskoj uniji koje se dobijaju iz ekonomskih aktivnosti smanjene su za 22 odsto u 2022. godini, u poređenju... Emisije gasova staklene bašte u EU ostvarile pad od 22 odsto

Emisije gasova staklene bašte (GHG) u Evropskoj uniji koje se dobijaju iz ekonomskih aktivnosti smanjene su za 22 odsto u 2022. godini, u poređenju sa nivoima iz 2008, prema podacima Eurostata.

Podaci su otkrili da je evropski blok smanjio oko 3,6 milijardi tona ekvivalenata ugljen-dioksida (CO2-ek) tokom 14-godišnjeg perioda između 2008. i 2022, prenosi Anadolu Agency.

Industrija vađenja ruda i kamena je zabeležila najveći relativni pad emisija gasova staklene bašte tokom perioda, čineći 40 odsto ukupnih emisija.

Nakon nje, pad štetnih gasova staklene bašte od oko 37 odsto zabeležen je iz snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom, i pad emisija gasova od 28 procenata u proizvodnom sektoru.

Proizvodni sektor, zajedno sa snabdevanjem električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom, nalazi se na vrhu liste kao delatnosti sa najvećim emisijama GHG u 2022. godini, obe sa 745 miliona tona CO2-ek, što predstavlja 21 odsto ukupno emitovanih gasova staklene bašte.

Slede domaćinstva sa 718 miliona tona CO2-ek, što predstavlja 20 odsto, sa emiterima gasova staklene bašte koji se odnose na transport, grejanje i druge svrhe.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...