Nemačka planira da zabrani kineske komponente 5G mreže

Huawei i ZTE na meti vlade u Berlinu

EU

21.9.2023 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Huawei i ZTE na meti vlade u Berlinu Huawei i ZTE na meti vlade u Berlinu
Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da zabrani korišćenje komponenti kineske proizvodnje u glavnim delovima javnih 5G mobilnih telekomunikacionih mreža u zemlji. Ograničenja bi trebalo... Huawei i ZTE na meti vlade u Berlinu

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da zabrani korišćenje komponenti kineske proizvodnje u glavnim delovima javnih 5G mobilnih telekomunikacionih mreža u zemlji. Ograničenja bi trebalo da počnu da važe 2026. godine.

Međutim, nema dogovora u vezi sa zabranom unutar koalicione vlade, navode vladini izvori agencije DPA. Ministar za digitalnu tehnologiju i saobraćaj Volker Vising (Volker Wissing) ima drugačiji stav. Zabrana bi mogla da utiče na kontroverzne planove o delimičnom oslanjanju na komponente kineskih proizvođača Huawei i ZTE za izgradnju nemačke 5G mreže, prenosi Seebiz.

Kritičari vide učešće kineskih kompanija kao mogući bezbednosni rizik. Oni predlažu zabranu korišćenja kineskih delova u osnovnim 5G mobilnim mrežama nemačkih kompanija Telekom, Vodafone i Telefonica od 1. januara 2026. godine. Zabrana bi se odnosila ne samo na nove delove, nego i na komponente koje se već koriste.

Stroža pravila koja predviđaju zabranu čak i nespornih komponenti kompanija Huawei i ZTE trebalo bi da se primenjuju u posebno osetljivim područjima Nemačke, poput Berlina i nekadašnje prestonice Zapadne Nemačke, Bona, gde su i danas mnoge vladine institucije.

U ruralnim područjima, gde se korisnici često žale na slabu mobilnu mrežu, ne bi trebalo da bude ograničenja. Ovaj predlog zagovara ministarka unutrašnjih poslova Nansi Fejzar (Nancy Faeser) članica socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz). Ministar Vising, koji je protiv, član je liberala.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...