Kineska kompanija nezadovoljna odlukom vlade u Ljubljani

Huawei traži 170 miliona evra odštete od Slovenije

EU

6.12.2023 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Huawei traži 170 miliona evra odštete od Slovenije Huawei traži 170 miliona evra odštete od Slovenije
Kineski telekomunikacioni gigant Huawei traži od Slovenije nadoknadu troškova u iznosu od 170 miliona evra zbog odluke vlade u Ljubljani o promeni letos donete... Huawei traži 170 miliona evra odštete od Slovenije

Kineski telekomunikacioni gigant Huawei traži od Slovenije nadoknadu troškova u iznosu od 170 miliona evra zbog odluke vlade u Ljubljani o promeni letos donete odluke o bezbednosti 5G mreže. U pismu upućenom vladi kineska kompanija oslanja se i na mišljenje slovenačkih ekonomista i pravnika.

Vlada je krajem juna izmenila odluku iz 2020. godine o donošenju mera za smanjenje rizika u 5G mrežama, a kao razlog za to navedeno je da se zasniva na preporuci Evropske komisije da je Huawei rizičnija za bezbednost EU od ostalih dobavljača 5G opreme, prenosi Seebiz.

Kompanija je istakla da podržava zabrinutost slovenačke vlade za zaštitu sajber bezbednosti, ali se ujedno založila da se mere za bezbednost 5G mreže zasnivaju na objektivnim i nediskriminantornim kriterijumima, a ne na bazi proizvoljnih i diskriminatornih procena.

Huawei se pre dve nedelje pismom obratio slovenačkoj vladi u vezi sa izmenom odluke o donošenju mera za smanjenje rizika u 5G mrežama, u kojem upozorava na materijalnu štetu koju je kompanija pretrpela zbog toga, tražeći direktnu uplatu odštete od 170 miliona evra.

Kako prenosi internet portal 24ur.com, Huawei je uz dopis ponudio i proračun štete, prilažući mišljenje ekonomiste Jože Damjana i ustavnog pravnika Sama Barduckog (Samo Bardutzky).

  • SUNCICA

    6.12.2023 #1 Author

    Izgleda da nesto nije ispalo bas po dogovru

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...