Očekuje se da će inflacija zabeležiti dalji pad

Istraživanje Erste Grupe: Pauza u podizanju ključnih kamata potrajaće do sledećeg leta

EU

13.9.2023 13:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Istraživanje Erste Grupe: Pauza u podizanju ključnih kamata potrajaće do sledećeg leta Istraživanje Erste Grupe: Pauza u podizanju ključnih kamata potrajaće do sledećeg leta
Nakon više od godinu dana drastičnog rasta kamatnih stopa, prognoze variraju, poručili su analitičari Erste Grupe u istraživanju pod nazivom „Da li ECB i... Istraživanje Erste Grupe: Pauza u podizanju ključnih kamata potrajaće do sledećeg leta

Nakon više od godinu dana drastičnog rasta kamatnih stopa, prognoze variraju, poručili su analitičari Erste Grupe u istraživanju pod nazivom „Da li ECB i Federalne rezerve SAD ulaze u mirnije vode?“, u kome navode da postoje znaci usporavanja inflacije u obe ekonomije, koji su vidljiviji u Sjedinjenim Američkim Državama nego u evrozoni.

„To bi trebalo da znači da referentne kamatne stope ni u SAD ni u evrozoni neće dalje rasti, ili da bi taj rast mogao da bude minimalan“, jedan je od zaključaka istraživanja, ali uz ogradu da „stabilizacija referentnih stopa ne podrazumeva stabilizaciju ekonomskih pokazatelja“.

Očekuje se da će inflacija zabeležiti dalji pad, ali velika nepoznanica leži u privredi, zbog toga što se efekti naglog porasta kamatnih stopa nisu u potpunosti realizovali ni u evrozoni ni u SAD, upozoravaju analitičari Erste Grupe.

Stoga je ekonomski rast veliki izvor neizvesnosti i, po mišljenju analitičara Erste Grupe, ima najveći potencijal da iznenadi i time dovede do promena na tržištima. I pored toga, predviđa se da centralne banke neće menjati svoje ključne kamatne stope do leta sledeće godine„, istakli su u analizi.

ECB – Kada će inflacija opasti?

Erste stručnjaci očekuju da kamatne stope ostanu nepromenjene, jer, kako ističu, postoje znaci popuštanja osnovnih pritisaka na cene.

„Merilo za prognozu inflacije su projekcije ekonomista ECB, koje se pripremaju na kvartalnoj bazi. Ne očekuju se nikakve veće promene. To znači da trajektorija inflacije, koju Odbor guvernera ECB opisuje kao ‘suviše visoku suviše dugo’ već nekoliko meseci, uglavnom ostaje nepromenjena“, naveli su u analizi.

Evropska centralna banka
Foto: Pixabay.com

Skreću, međutim, pažnju na to da je za Odbor guvernera ECB ključan pokazatelj kretanje zarada i korporativnih profitnih marži, koji još uvek nije objavljen.

Ono što će biti važno za Odbor guvernera jeste da li se profitne marže smanjuju. To bi zaista bio pokazatelj da kompanije barem delimično apsorbuju veće zarade i da ih ne prenose u vidu povećanja cena. Ukoliko se ova pretpostavka ostvari, neće se realizovati dva značajna rizika od povećanja, što takođe ide u prilog zadržavanja kamatnih stopa na nepromenjenom nivou„, kažu analitičari Erste Grupe.

Podsećaju i na poslednje istraživanje ECB o kreditnoj aktivnosti banaka, koje se sprovodi kvartalno i koje pokazuje dodatno slabljenje tražnje za kreditima kako na strani domaćinstava tako i na strani privrede.

„Da li će u septembru doći do završnog povećanja kamatnih stopa, trebalo bi da bude od sporedne važnosti za tržište obveznica evrozone u celini. Fokus tržišta biće mnogo više na tome kada će se dogoditi prvo smanjenje kamatnih stopa. Prema mišljenju Erste analitičara prvo smanjenje stopa ne očekuje se pre leta 2024. godine„, stoji u izveštaju.

Federalne rezerve SAD – Koliko dugo će privreda izdržati?

„Ipak, dalje povećanje stope ne očekuje se iz nekoliko razloga. Najvažniji argument je ublažavanje cenovnih pritisaka i izvan oblasti energetike i hrane (bazna inflacija). U međuvremenu, podaci za dva meseca pokazali su znatno niže stope rasta“, podsećaju analitičari Erste Grupe.

Kao i ECB, Federalne rezerve SAD su takođe u julu ostavile otvorenim svoje mogućnosti po pitanju daljeg pravca aktivnosti. U kratkoj izjavi se navodi da će sveukupni uvid u podatke objavljene do tada odrediti da li će se referentne kamatne stope dodatno povećati u septembru.

Pre sastanka Feda u septembru, objaviće se i podaci o inflaciji za avgust, ali po mišljenju Erste analitičara, moralo bi da se dogodi nešto neočekivano u smislu ogromnog povećanja da bi prevagnuli argumenti u pravcu povećanja stopa.

„Za period posle septembra, nastavak pomenutih trendova u pogledu inflacije trebalo da bude dovoljan da kamatne stope ostanu nepromenjene, što je pretpostavka Erste stručnjaka. Međutim, dok se ne uoči slabljenje ekonomske aktivnosti, na tržištu će se zadržati neizvesnost u vezi sa dostizanjem najvišeg nivoa referentnih stopa, posle kojeg bi usledio pad“, ističu u izveštaju.

Zaključak analitičara Erste Grupe je da će brzina hlađenja ekonomije biće presudan faktor za prvo smanjenje kamatnih stopa FED-a, što se, kako ističu, trenutno očekuje u junu 2024. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...