veliki broj anketiranih preduzeća gaji optimizam

Poboljšana poslovna klima u Nemačkoj

EUU fokusu

28.3.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Poboljšana poslovna klima u Nemačkoj Poboljšana poslovna klima u Nemačkoj
Turbulencija na globalnom finansijskom tržištu nije uticala na sve bolje raspoloženje u nemačkoj ekonomiji. Indeks poslovne klime ekonomskog instituta Ifo je u martu skočio... Poboljšana poslovna klima u Nemačkoj

Turbulencija na globalnom finansijskom tržištu nije uticala na sve bolje raspoloženje u nemačkoj ekonomiji. Indeks poslovne klime ekonomskog instituta Ifo je u martu skočio 2,2 boda u odnosu na prethodni mesec, na 93,2 poena.

Indeks je tako porastao peti uzastopni mesec, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Ekonomisti su prethodno očekivali više pesimizma i stagnaciju indeksa. Oko devet hiljada preduzeća iz redovnog mesečnog istraživanja, međutim, naredni period iščekuje uz optimizam.

„Nemačka ekonomija se stabilizovala uprkos turbulenciji u međunarodnom bankarstvu“, rekao je predsednik Ifo-a, Klemens Fist (Clemens Fuest).

Poslovna klima je, kako je dodao, bolja u svim sektorima ekonomije.

Nemačka vlada je prošle sedmice ocenila da potresi na međunarodnim tržištima ne ugrožavaju stabilnost nemačkog finansijskog sistema.

Kolaps američke Silicon Valley banke (SVB) prethodno je izazvao potres i oživeo sećanja na početak Svetske finansijske krize pre 15 godina.

 • TATJANA

  29.3.2023 #1 Author

  Ovo očekivanje treba i da se ostvari

  Odgovori

 • Coka13

  2.4.2023 #2 Author

  Bilo bi dobro da se ova očekivanja realizuju.

  Odgovori

 • MALENA

  2.4.2023 #3 Author

  Bar za nekoga dobre vesti.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...